Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Calcium en fosfor van onderschat belang


31-07-2011

volgens een recente literatuurstudie.....


Calcium en fosfor tekorten of - overschotten kunnen leiden tot verschillende aandoeningen. Dit blijkt uit een recente literatuurstudie van Ramiro E. Toribio, universitair hoofddocent bij de Vakgroep Klinische Wetenschappen aan de Ohio State University.

Calcium en fosfor zijn belangrijk voor gezonde botten en het goed functioneren van spieren. De calcium/fosforverhouding in paardenvoer is zeer belangrijk, omdat deze twee mineralen nauw samenwerken. Een calcium/fosforverhouding van minder dan 1:1 kan negatieve gevolgen hebben op het skelet. Simpel gezegd heeft een paard minstens zoveel calcium nodig als fosfor, nooit het omgekeerde.

Tekorten
De meeste paarden met een calcium - of fosfortekort vertonen subtiele klinische symptomen, meestal omdat het grootste deel van de daaruit voortvloeiende schade intern is. Bij tekorten van calcium en fosfor zal het paard calcium en fosfor uit de botten gebruiken, wat kan leiden tot een aantal ernstige gevolgen, zoals hieronder beschreven.

Chronisch tekort aan calcium is zeldzaam en wordt geassocieerd met een abnormale ontwikkeling van het skelet, kreupelheid, zwakke botten, breuken, slechte groei en slechte prestaties. Acuut tekort aan calcium is ook zeldzaam en wordt geassocieerd met neurologische symptomen, bijv. spiertrillingen, verminderde darmbeweging, en bij drachtige merries een moeizame geboorte van het veulen of moeilijk loskomen van nageboorte.

Fosfortekort bij paarden geeft vaak klinische verschijnselen zoals spierzwakte en -trilling. Daarnaast kan een fosforgebrek het paard belemmeren in het  regelen van de energiebehoefte, wat kan leiden tot hoge bloedspiegels van glucose en vetten.

Toxiciteit
Fosfor toxiciteit komt vaker voor bij paarden dan calcium toxiciteit. Paarden met fosfor toxiciteit vertonen vaak vergelijkbare klinische symptomen als paarden met een tekort aan calcium, het teveel aan fosfor bindt aan het calcium in de darm. Het paardenlichaam probeert ook om het overtollige fosfor te compenseren door gebruik te maken van calcium uit de botten. Het gevolg hiervan is verzwakking van het skelet.

Calcium toxiciteit is zeldzaam bij paarden en op voorwaarde dat het paard genoeg fosfor in zijn dieet krijgt, is er weinig risico op nadelige gevolgen.

De meeste paarden krijgen een goede balans aan calcium en fosfor binnen door een combinatie van ruwvoer en commerciële krachtvoeders. Sommige paarden, waaronder veulens, sportpaarden, drachtige of zogende merries hebben een  hogere dagelijkse behoefte van deze twee mineralen.

Eenvoudig bloedonderzoek kan aantonen of er calcium of fosfor toxiciteit of gebrek is. Kijk kritisch naar de calcium en fosforverhouding van jouw voer en houd de behoefte aan calcium en fosfor in de gaten. Houdt ook rekening met de gehalten in het hooi en gras om in te schatten of jouw paard de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen krijgt. Indien aanvulling van calcium en fosfor nodig is, dan kan dit gemakkelijk met een evenwichtig vitaminen en mineralensupplement.

Ten slotte kan uw dierenarts of voedingsdeskundige u helpen bij het samenstellen van een uitgebalanceerd rantsoen.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina