Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Aandachtspunten weidegang


18-06-2018

Alle aandachtspunten op een rijtje......


Veel paarden staan in deze tijd van het jaar weer lekker in de weide. 24-7 of enkele uurtjes per dag. Gedurende weidegang kan een paard zijn natuurlijke eetpatroon nabootsen in combinatie met vrije beweging en contact met soortgenoten. Weidegang brengt diverse aandachtspunten met zich mee, zoals voedingswaarde en mineralen aanvullen, overgewicht, ontwormen, beschutting, giftige planten, vliegen en drinkwater.

Gras bevat veel voedingsstoffen om in de behoefte van een paard te voorzien. Bij een gemiddelde grasmat neemt een groot paard ca. 4 – 5 kg gras per uur op. Voor een pony is dit 2,5 – 3,5 kg. Gras bestaat voornamelijk uit water (ca. 80 – 85%), maar bevat ook veel waardevolle voedingsstoffen, zoals energie, eiwit, vitamine A en vitamine E. Lees meer over een grasrantsoen

Aanvulling mineralen
Doordat gras een groot deel van de behoefte van een paard dekt kan extra krachtvoer soms overbodig zijn. De mineralenvoorziening in gras kan echter heel wisselend zijn, waardoor een paardenkoek of mineraalvoer de volledige mineralenbehoefte kan garanderen.

Overgewicht
Veel Nederlandse paardenweiden zijn te rijk, waardoor overgewicht gemakkelijk ontstaat. Er bestaan speciale grasmengsels voor paarden. Deze grasmengsels zijn beter bestand tegen kort afgrazen, vertrappen en bevatten minder suiker en eiwit dan veelgebruikte grasmengsels. Naast het juiste grasmengsels zijn er meerdere oplossingen om vervetting te voorkomen. Strookbegrazing en een graasmasker zijn mogelijkheden om de grasopname te verminderen.

Ontwormen
Wormbesmetting ontstaat hoofdzakelijk in het weiland en is verraderlijk, omdat je pas verschijnselen ziet als het te laat is. Wormeitjes komen via de mest op het land terecht, waar ze zich ontwikkelen tot infectueuze larven. Als een paard last heeft van wormen kan dit vermagering, diaree en koliek veroorzaken. Een goed ontwormbeleid is van grote waarde. Lees meer over ontwormen

Suikers
De hoeveelheid suikers in gras kan zeer variëren wat een risico voor de gezondheid kan opleveren. Bijvoorbeeld bij paarden die insulineresistent   zijn of gevoelig voor hoefbevangenheid. Ook blijkt er enig verband te zijn tussen het eten van gras met veel suikers en de allergiereactie bij staart- en maneneczeem. De variaties in suikergehalten, zijn dagelijks, seizoensgebonden en regionaal.  Het suikergehalte in het gras is in het voorjaar het hoogste wanneer het gras het hardste groeit. Tevens kan het suikergehalte in het gras zeer hoog zijn na koude nachten(nachtvorst) gevolgd
op zonnige dagen. Lees meer over suikers in gras

Beschutting en vliegen
In de weide worden paarden volop blootgesteld aan vliegen. Bescherm je paard door middel van vliegendekens of vliegenkappen. Dit kan onnodige irritatie aan de huid of ogen voorkomen. Vliegensprays kunnen ook bescherming bieden tegen deze parasieten.

Zorg dat een paard bij er warm weer met een felle zon de gelegenheid heeft om in de schaduw te staan. Bijvoorbeeld door middel van bomen in de weide of een schuilstal. Koudbloedige rassen zoeken regelmatig bescherming tegen de felle zon. In november 2010 heeft Amerikaans onderzoek bevestigd dat een paard een schuilstal nodig heeft.

Drinkwater
Schoon en voldoende drinkwater is erg belangrijk voor paarden. Drinkwater dient smakelijk, voldoende beschikbaar en niet schadelijk te zijn. Paarden hebben circa 15 – 30 liter per dag nodig en bij warm weer kan dit aanzienlijk meer zijn. In de weide kan water op diverse manier beschikbaar gesteld worden. Lees meer over water in de weide

Onderhoud en giftige planten
Bemesten, maaien, onkruiden bestrijden en mest verwijderen is essentieel voor een gezonde grasmat. Lees alles over het beheer van een paardenweide. In een paardenweide groeien gemakkelijk onkruiden of giftige planten. Voorkom dat je paard hieraan wordt blootgesteld. Bekijk het filmpje van Abouthorses.tv over giftige planten.

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina