Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Strengere regels nodig voor ontwormen


13-06-2011

volgens veterinair parasitoloog Harm Ploeger....


Voor het ontwormen van schapen, geiten en paarden zijn veel strengere regels nodig. Dat vindt veterinair parasitoloog Harm Ploeger. Hij stelt voor mestonderzoek te verplichten en de uitslag van dit onderzoek bepalend te laten zijn voor het verstrekken van ontwormingsmiddelen.

Ploeger verwijst in het juninummer van het magazine Levende Have naar Denemarken, waar mestonderzoek al verplicht is. ''In Nederland is het veel te los geregeld. Er wordt nog steeds reclame voor ontwormingsmiddelen gemaakt en dierenartsen mogen genoeg voor een heel jaar meegeven, alsof je nu al kunt weten hoe de besmetting er over een jaar uitziet. Als het aan mij zou liggen, zou je maar een wormenspuit mee kunnen krijgen per positief mestonderzoek'', aldus Ploeger.

Resistentie
Ontwormingsmiddelen zijn sinds 2008 alleen nog op recept van een dierenarts verkrijgbaar. Dit diende om resistentie tegen te gaan. Uit onderzoek van bureau Berenschot blijkt echter dat het gebruik niet is verminderd. Ploeger, verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde, vindt dat de tijd rijp is voor strenge wetgeving. Hij gaat in het interview met Levende Have verder in op de rol van dierenartsen en de verantwoordelijkheid van de individuele houders van schapen, geiten en paarden. ''Wij roepen al sinds de jaren negentig dat de huidige praktijk idioot is.''

Bron: Levende have

Lees meer:
Ontwormen

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina