Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Flegmatiek versus nerveus


09-05-2011

De rol van voeding op het temperament van een paard.....


Het voorjaar in de bol of stressituaties kunnen ervoor zorgen dat paarden erg druk of gespannen worden. Het ene paard is meer sensibel dan het andere. Maar er zijn ook veel paarden die in het aanbrekende wedstrijdseizoen net iets tekort komen in de tweede proef of gewoon erg snel vermoeid zijn. Kun je zorgen dat je paard gemakkelijk zijn tweede proef doorloopt of juist lekker ontspannen te rijden is? Uiteraard spelen karakter een temperament een grote rol, maar met de juiste voeding kun je veel sturen.

Door opname van suiker en zetmeel uit krachtvoer stijgt het temperament bij veel paarden. Paarden die snel gespannen en explosief zijn hebben baat bij een rantsoen met weinig zetmeel. Voornamelijk zetmeel uit haver is minder gewenst voor dit soort paarden. Lees meer over het heetmakende effect van haver. Gerst staat erom bekend dat de energie langzamer vrijkomt, waardoor dit een betere energiebron is voor dit soort paarden. Indien een paard zwaar moet presteren (vanaf M-niveau) kan energie gegeven worden in de vorm van vet. Een vetrijk rantsoen geeft meer energie dan koolhydraten, maar heeft een minder heetmakend effect.

Er zijn vele supplementen verkrijgbaar om nerveuze paarden rustig te houden. Ook zijn er speciale pasta’s verkrijgbaar die je kunt toedienen om je paard rustig te houden tijdens een wedstrijd of tijdens een stressituatie. Dit soort supplementen bevatten vaak magnesium voor de ontspanning van spieren en andere vitaminen, mineralen en aminozuren. Niet ieder supplement zal het gewenste effect geven, maar er zijn zeker paarden die baat hebben bij het gebruik van supplementen ter voorkoming van nervositeit.

Het is voor zowel nerveuze – als trage paarden aan te raden om voldoende ruwvoer te geven. Nerveuze paarden krijgen door middel van ruwvoer al een groot deel langzaam verteerbare energie binnen. Alle energie die in de vorm van ruwvoer wordt gegeven kan in de hoeveelheid krachtvoer verminderd worden. Voor trage paarden is veel ruwvoer aan te raden om lusteloosheid, maagzweren en verveling te voorkomen. Lees alles over ruwvoer.

Paarden met te weinig energie zouden extra energie kunnen krijgen door middel van snelle energie in de voeding. Bijvoorbeeld granen met haver kunnen een heet-makend effect hebben. Een voer met een hoog energiegehalte kan ook voor extra energie zorgen. Paarden die wel wat extra energie kunnen gebruiken hebben ook vaak last van overgewicht. Overgewicht lijdt snel tot vermoeidheid en lusteloosheid. Houd de conditie van je paard dus goed in de gaten door middel van een conditiescore.
 
Beweging speelt ook een belangrijke rol in het temperament van het paard. Te weinig bewegingkan leiden tot nervositeit. Probeer je paard ook fris te houden door de training voldoende af te wisselen. Overtrain je paard niet en gun hem ook eens een dagje rust. Tenslotte zal een gezond paard ook lekkerder in zijn vel zitten. 

Lees meer:
Paardenvoer voor nerveuze paarden
Energieverhogend paardenvoer

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina