Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onderzoek rol van eiwit bij spieropbouw


08-05-2011


Er is recent een onderzoek uitgevoerd door het Virginia Tech, Landbouw onderzoek- en voorlichtingscentrum in Middleburg om de relatie tussen een eiwitrijk dieet en verhoogde spiersynthese bij paarden te onderzoeken.

Het is bekend dat eiwit de belangrijkste bouwstof is voor spieren. Door middel van aminozuren wordt de eiwitbehoefte van een paard gedekt. Deze aminozuren vormen de basis voor herstel van spieren en andere weefsels in het lichaam. Maar het effect van eiwithoeveelheid in het rantsoen op het stimuleren van de eiwitsynthese is nog nooit onderzocht.

Voor het onderzoek werden acht gezonde volwassen paarden gebruikt in de leeftijd van 9 tot 17 jaar oud. Gedurende 18 uur werden bloedmonsters genomen en kreeg de helft van de groep een eiwitrijk voer. Zij kregen 2 gram/kg lichaamsgewicht  van een voer met 33% ruw eiwit. De andere helft van de groep diende als controlegroep en bleef vasten (om de hoeveelheid aminozuren in het lichaam te verminderen).

Na 90 minuten na het toedienen van de eiwitrijke voeding werd bij ieder paard een bloedmonster genomen en een weefselmonster uit de midden bilspier (een lange spier gelegen in de achterhand).

Na analyse van de testresultaten bleek dat de paarden die het eiwitrijk dieet hadden gekregen hogere niveaus aminozuren in het bloedmonster hadden. Ook bleek er een toename van de eiwitsynthese in de spieren te zijn bij de paarden die de eiwitrijke voeding toegediend hadden gekregen. Eiwitrijke voeding zorgt dus voor toename van eiwitsynthese in de spieren.

Deze studie geeft inzichten over volwassen en gezonde paarden. Nader onderzoek zal uitgevoerd moeten worden bij opgroeiende paarden en oudere paarden om te zien hoe eiwitsynthese wordt beïnvloed bij opbouwen en verlies van spiermassa.
Dit kan leiden tot een hulpmiddel om te bepalen welk type dieet het beste is voor de spierontwikkeling.

Lees het abstract van de studie: "Effect of feeding a high-protein diet following an 18-hour period of feed withholding on mammalian target of rapamycin-dependent signaling in skeletal muscle of mature horses,"

Lees meer:
Fabel: eiwit is slecht

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina