Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Tijdelijk Ethoxyquine in Mijten paardenvoer


30-03-2011

in verband met gewijzigde samenstelling van vitaminepreparaat....


In het verleden heeft Mijten altijd paardenvoer geproduceerd dat vrij zou zijn van Ethoxiquine. Sinds kort blijken de vitaminen die toegevoegd worden aan Mijten paardenvoer tijdelijk Ethoxyquine te bevatten.

" Wij kopen oa. Vitamines aan op de wereldmarkt. Sinds kort heeft een leverancier van ons zonder ons hierover vooraf te raadplegen deze gestabiliseerd met ethoxyquine. Wij zijn nu in overleg met hem om dit in de toekomst uit te sluiten en dat elke wijziging vooraf aangekondigd en door ons goedgekeurd zou worden. Ethoxyquine past niet in een voeding voor paarden zoals wij vinden dat hij er moet uitzien. Dit was in het verleden zo, en zal ook in de toekomst zo blijven. Ondertussen is er een nieuwe partij besteld (zonder) besteld. In afwachting van deze levering zijn we echter verplicht om de andere samenstelling te gebruiken bij gebrek aan iets anders." Aldus Ben Mijten van Mijten Paardenvoeders op 28 maart 2011.


Ethoxyquine is een anti-oxidant (E-324) ter voorkoming van ranzig worden van het voer. Ethoxyquine is in humane voeding verboden, maar is in paardenvoer toegestaan.

Let op: Er zijn meerdere soorten/merken paardenvoer die Ethoxyquine bevatten, maar dit dient niet verplicht op het etiket vermeld te worden. In vele gevallen zijn de anti-oxidanten verwerkt in een vitaminekorrel of premix en niet in het voer zelf. Indien het niet aan het voer zelf is toegevoegd dient uitsluitend de vitaminekorrel of premix op het etiket vermeld te worden, maar de inhoud hiervan niet. Het kan dus zo zijn dat de anti-oxidanten niet op het etiket vermeld staan, maar wel in het paardenvoer voor komen.  

In 1959-1964 is er door Monsanto Agricultural of St. Louis onderzoek gedaan naar Ethoxyquine bij honden en in 1987 is er een tweede onderzoek gedaan door FDA's Center for Veterinary Medicine naar de invloed van Ethoxyquine bij ratten. Tot 1989 heeft het FDA(US Food and drugs administration) geen wetenschappelijk of medisch bewijs dat kleine hoeveelheden Ethoxyquine negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van mens en dier. Volgens het FDA is het veilig om Ethoxyquine in diervoeder gebruiken tot maximaal 0,015% in het eindproduct. Overdosering zou wel een schadelijk effect kunnen hebben.

Uit onderzoek van Centrum voor Paardenpraktijkonderzoek NHB Deurne naar anti-oxidanten in paardenvoeding, uitgevoerd in 2006 blijkt ook dat indien er geen overdosering plaats vindt, anti-oxidanten zoals BHA, BHT en Ethoxyquine niet schadelijk zijn.

Bronnen: 
Bokt.nl
Onderzoek: Anti-oxidanten in paardenvoeding onder de loep, november 2006, In opdracht van: Centrum voor Paardenpraktijkonderzoek NHB Deurne.
Onderzoek: FDA, US Department of Health and Human Services, FDA review finds no adverse health threat from Ethoxyquin, 1989.

Lees meer:
Hoe lees ik een etiket

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina