Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

LET OP verhoogd suikergehalte in gras


21-03-2011

door koude nachten en zonnige dagen......


De afgelopen week zijn de nachten steeds erg koud, rondom het vriespunt en de dagen erg zonnig.  Het zonlicht zorgt ervoor dat er suikers(fructaan) in het gras gevormd worden. De plant gebruikt fructaan om te groeien en zet dit om in eiwitten en celwanden.

Op de momenten dat het gras niet zo hard kan groeien, bijvoorbeeld als de temperatuur zo laag is, dan wordt fructaan niet omgezet en stijgt het suikergehalte in het gras. Als de beperkende factor(temperatuur) weer veranderd, waardoor het gras weer kan groeien stijgt het suikergehalte in het gras aanzienlijk. Als een paard dit gras opeet dan stijgt de suikerspiegel, waardoor de kans op hoefbevangenheid toeneemt.

Voor paarden met chronische hoefbevangenheid of gevoeligheid voor hoefbevangenheid kan beweiden op dit soort dagen gevaarlijk zijn. Vermijd daarom beweiden van deze paarden als het suikergehalte het hoogste is (koud weer met stralende zon).

Verhoogde suikergehalten in het gras kunnen tevens zorgen voor spierstijfheid en verstoorde spijsvertering.

De overgang van stal naar weide in het voorjaar verdient extra aandacht om hoefbevangenheid, koliek en diarree te voorkomen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: Hoe voer ik zo min mogelijk suiker?

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina