Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Korter weidegang tegen risico hoefbevangenheid


11-03-2011

helpt minder dan gedacht....


Pony's minder lang op de wei zetten om het risico op overgewicht en hoefbevangenheid te verminderen, is niet zo effectief als voorheen werd gedacht. De pony's gaan dan namelijk sneller eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Aberystwyth Universiteit in Wales, in samenwerking met de Waltham Equine Studies Group.

Pony's die niet zo lang op de wei mogen, eten sneller op het moment dat ze wel in de wei staan. Volgens het onderzoek eten pony's wiens weidegang verminderd is aanzienlijk meer gras wanneer ze eenmaal aan de routine gewend zijn.

Voor het onderzoek werden twee groepen van ieder vier merrie's gebruikt. De ene groep stond dag en nacht op de wei, terwijl de andere groep elke dag drie uur de wei op mocht. De overige 21 uur stonden zij op stal, met volle toegang tot voordroogkuil en water. Over een periode van zes weken werd dagelijks in de drie uur dat alle pony's in de wei stonden geschat hoeveel gras zij aten door de verandering in gewicht van elke pony te wegen. Ook werd het graasgedrag op video opgenomen.

In de drie uur dat alle pony's in de wei stonden, aten de pony's die de rest van de dag op stal doorbrachten meer gras dan de pony's die de hele dag in de wei liepen. Dit verschil werd steeds groter en in de laatste week aten de pony's die drie uur in de wei stonden evenveel gras als 40 procent van hun dagelijkse portie voordroogkuil. Terwijl ze in de eerste week van het onderzoek evenveel gras aten in drie uur tijd als 25 procent van hun kuil. De pony's waren dus aanzienlijk sneller gaan grazen.

Bron: Horses.nl

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Grasopname
Weidegang
Overgang stal naar weide

Naar het nieuws-archief | Naar de home pagina