Kennisbank

Verwaarloosde paarden

Verwaarloosde paarden hebben lange tijd nodig om weer op conditie te komen. Dit heeft veel zorg en aandacht nodig, waarbij geduld en langzame overgangen zeer belangrijk zijn.
Tegenwoordig worden er steeds meer verwaarloosde paarden in beslag genomen die ondervoed of uitgehongerd zijn. De eigenaren hebben vaak niet de kennis of middelen om het paard naar behoren te verzorgen. Het verzorgen van een verwaarloosd paard is niet eenvoudig en kan het beste met de hulp van een dierenarts worden uitgevoerd. 

Paarden in uitgehongerde toestand (conditiescore van 2 of minder) hebben maanden nodig om weer op gewicht te komen. Iedereen die de uitdaging aangaat om een verwaarloosd paard te gaan verzorgen moet zich goed realiseren dat het gevaarlijk kan zijn om hem teveel te verwennen.

Als een paard bijna niets te eten krijgt dan verliest de spijsvertering het vermogen om enzymen te produceren en een gezonde bacteriële populatie te onderhouden in het maagdarmkanaal om voedsel te verteren. Als het voedsel bij het verwaarloosd paard te snel wordt geïntroduceerd, zonder de aanwezigheid van deze enzymen en bacteriën, dan wordt de voeding niet goed verteerd en kan het paard in shock raken met eventueel drie tot vijf dagen later hart, ademhalings- of nierfalen. Deze aandoening wordt ook wel  het refeeding syndroom genoemd. Door dit syndroom ontstaan verhoogde insulineniveaus en worden fosfor en magnesium aan het bloed onttrokken, waardoor een verstoring van de elektrolytenbalans ontstaat. 

Om verdere problemen te voorkomen moeten wijzigingen in het rantsoen heel langzaam doorgevoerd worden, zodat het paard de mogelijkheid krijgt om zich aan te passen. De volgende stappen worden aanbevolen:

Stap 1: Ernstig ondervoede paarden dienen in eerste instantie geen krachtvoer te krijgen, maar uitsluitend water, zout en een goede kwaliteit gras/hooi of kuil gedurende 10 dagen. Begin met 1 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan hooi en verhoog langzaam tot 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht.

Stap 2: Geef een probiotica om de gezondheid van het spijsverteringskanaal te verbeteren. Vooral de darmflora in de blinde darm is erg belangrijk omdat hier de meeste vezels worden verteerd.

Stap 3: Geef vitaminesupplementen, met name die bijdragen aan het immumsysteem (Vitamine A en C), de gezondheid van de botten (Vitamine D) en ondersteuning van spierweefsel (Vitamine E) kunnen nuttig zijn. Meestal wordt aangeraden om ook vitamine K en veel B-vitaminen bij te voeren. Deze vitaminen worden normaal gesproken geproduceerd in de blinde darm van een gezond paard, maar kunnen ontbreken bij een ondervoed dier.

Stap 4: Zodra een paard gewend is om 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag te eten dan kun je een goede kwaliteit krachtvoer aanvullen. Ook dit moet langzaam geïntroduceerd worden. Begin met 0,25 kg per dag en verhoog deze hoeveelheid langzaam. Gemakkelijk verteerbare voeding voor senioren is o.a. zeer geschikt.

Het belangrijkste aandachtspunt bij verwaarloosde paarden is zeer langzaam en geleidelijke overgangen in het rantsoen.

Lees meer:
Bezoekersvraag: verwaarloosde shetlander
Bezoekersvraag: verwaarloosd paard te heet door teveel energie
Magere paarden 
 

 Beveel een product aan voor verwaarloosde paarden

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.