Kennisbank

Sobere rassen

Sobere rassen hebben over het algemeen minder temperament, omdat ze "lager in het bloed staan". Zij hebben een verteringstelsel dat het maximale uit de voeding haalt en worden snel dik terwijl ze weinig gevoerd krijgen. Maar met te weinig of geen krachtvoer krijgen ze te weinig vitaminen en mineralen. Daarom is een aangepast rantsoen nodig voor sobere rassen.
Met een sober ras wordt bedoeld een paard wat zomer en winter buiten kan blijven met een minimum aan beschutting en heeft veel minder voer nodig dan andere paarden.

Onder de sobere rassen vallen o.a. Friese paarden, Haflingers, Fjorden, Shetlanders, Tinkers en IJslanders. Overige rassen die laag in het bloed staan zijn bijv. het Belgische trekpaard en de Shire.

Voer voor sobere rassen

1. Veel ruwe celstof
Een vezelrijke voeding zoals hooi en kuilgras geeft minder energie dan bijv. krachtvoer met suikers en zetmeel. Hierdoor wordt een sober ras minder snel dik. Voor de basisbehoefte van een sober ras is veel ruwe celstof erg belangrijk. Ruwvoer bevat veel ruwe celstof, dus geef voldoende ruwvoer. 

2. Laag energie - en eiwitgehalte
Een lage energiewaarde (EWPa < 0,85) en een laag eiwitgehalte (RE < 11%) in het krachtvoer zorgen ervoor dat uw paard niet zo snel dik wordt.  Zoek een voer met een laag energie en – eiwitgehalte.

3. Laag suikergehalte
Koop ruwvoer met een laag suikergehalte (minder dan 10 - 12%) of dompel het hooi gedurende 60 minuten in koud water of 30 minuten in warm water. Lees meer over het uitweken van suiker in hooi. Let tevens op het suikergehalte van het krachtvoer.

4. Hoog vitaminen en mineralengehalte
Om met een kleine hoeveelheid krachtvoer toch voldoende vitaminen en mineralen te geven kun je het beste kiezen voor een krachtvoer met een hoog vitamine en mineralengehalte. Zoek een voer met een hoog vitamine- en mineralengehalte.


Voorbeelden van producten die (volgens de producent) speciaal geschikt zijn voor sobere rassen

Lees meer:
Bezoekersvraag: Sobere pony bijvoeren?
Bezoekersvraag: (drachtige) shetlanders voeren

 Beveel een product aan voor sobere rassen

Uw e-mail adres
Motivatie:
vul code in :

Andere bezoekers bevolen de volgende producten aan:


Als u zelf een reactie plaatst zal deze eerst worden goedgekeurd door de redactie. Het kan daarom even duren voordat uw motivatie zichtbaar is.

U kunt per IP-adres slechts één keer stemmen op een product.

Summerfit
Pavo
1 keer  
 

1: Heerlijk voer. Haffie vindt het lekker, en krijgt het jaar rond om gezond te blijven. Bevat veel vitaminen en mineralen, maar weinig energie, en is daardoor heel geschikt voor mijn (meervoudig hoefbevangen geweeste) Haflinger.


Quattro
Mijten
1 keer  
Basiskorrel
AVEVE
1 keer