Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FABEL: Geen suiker of zetmeel voeren bij insulineresistentie of hoefbevangenheid




FABEL: "Paarden die insulineresistent of gevoelig voor hoefbevangenheid zijn mogen geen zetmeel en suikers".
Zodra bij paarden insulineresistentie wordt vastgesteld is de eigenaar meestal ten einde raad. Hetzelfde geldt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.  Vaak wordt geprobeerd om geen suiker en zetmeel meer te voeren. Maar hoe doe je dat en is dat wel mogelijk?

Het is niet mogelijk om een paard een rantsoen te geven zonder suiker en zetmeel. Dit zit namelijk in gevarieerde hoeveelheden in vrijwel alle soorten paardenvoer, zoals in granen(ca. 30 – 40%), krachtvoer(ca. 20 – 45%) en zelfs in gras, hooi en kuilgras(ca. 5 – 15%).

Vaak hoor je paardeneigenaren zeggen: mijn paard mag geen suikers en/of zetmeel. Dit is dus een onmogelijke opgave, want dat zou betekenen dat het paard niet meer gevoerd mag worden. Bij paarden met insulineresistentie en gevoeligheid voor hoefbevangenheid is het wel heel belangrijk om op de soort suikers/zetmeel te letten en tevens op  de hoeveelheid.

Paarden met IR kunnen grote hoeveelheden suikers niet verwerken. Daarom heeft een paard met insulineresistentie baat bij een rantsoen met zo min mogelijk producten met een hoog glycemische index, zoals krachtvoer,  appels, snoepjes etc. Een compleet supplement zou een goed alternatief kunnen zijn voor krachtvoer, om toch verzekerd te zijn dat een paard alle vitaminen en mineralen binnen krijgt die hij nodig heeft.

In plaats van producten met een hoog glycemische index kunnen producten gegeven worden met langzaam opneembare koolhydraten(laag glycemische index). Bijvoorbeeld hooi en luzerne leveren koolhydraten die langzaam in de bloedbaan terecht komen. Maar pas ook op met ruwvoer en gras!, uitgebloeid hooi is bij deze paarden het beste maar dit is ook afhankelijk van het tijdstip van oogsten. Bijvoorbeeld het verhoogde fructaangehalte in gras bij warme zonnige dagen en koude nachten is niet gewenst. Kies ruwvoer van een constante kwaliteit en laat bij twijfel het ruwvoer analyseren.

Een paard dat insulineresistent is kan het beste zo min mogelijk toegang tot weidegras krijgen, omdat suikergehalten in gras zeer hoog kunnen zijn. 24 uur per dag beweiden is niet gewenst bij een paard dat insulineresistent is.

Lees meer:
Insulineresistentie
Hoefbevangenheid

Nieuws: Suiker verlagen door hooi te weken
Bezoekersvraag insulineresistentie
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras bij insulineresistentie
Column: Uren rijden is niet zielig

 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina