Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FEIT: Paarden met deken hebben een lagere energiebehoefte




Amerikaanse onderzoekers vergeleken hoeveel hooi paarden met of zonder deken aten en constateerden dat een deken de voerbehoefte verlaagt. Wanneer het kouder wordt hebben paarden meer energie nodig om warm te blijven en eten daardoor meer ruwvoer. Dit betekent niet dat we alle paarden maar een deken op moeten doen, immers niet elk paard is hetzelfde. Belangrijk is vooral om in het achterhoofd te houden da het gebruik van een deken de energiebehoefte beïnvloedt. Uiteraard moet daarbij het welzijn van het paard het uitgangspunt zijn.

Oude of magere paarden kunnen bijvoorbeeld over het algemeen de lichaamstemperatuur minder goed regelen. Met een deken zou je ervoor kunnen zorgen dat die paarden zo min mogelijk energie en gewicht verliezen. Zou je aan de andere kant een (te) dikke koudbloed pony een deken opdoen, hou dan rekening met de verminderde energiebehoefte zodat hij niet dikker wordt.

Daar wat je ook doet, zorg er altijd voor dat het paard de aanbevolen minimale hoeveelheid ruwvoer krijgt om te zorgen dat zijn maagdarmstelsel gezond blijft en dat hij zich niet verveelt.

Nog wat richtlijnen:
* Ongeschoren paarden kunnen over het algemeen goed tegen de kou
*Het maakt uit of een paard op stal staat, buiten met een schuilhut of helemaal is blootgesteld aan de omstandigheden
*Koudbloedige rassen zijn beter bestand tegen de kou dan warmbloedige rassen
* Regen in combinatie met wind zorgt voor veel warmteverlies.
* Ruwvoer geeft over het algemeen meer warmte bij het verteren dan krachtvoer en helpt je paard om warm te blijven
* Als een paard te veel gewicht verliest, is een deken aan te raden

Lees meer over het onderzoek: Dry Matter Intake, Body Weight, and Body Condition Scores of Blanketed and Nonblanketed Horses in the Upper Midwest,  november 2020, Journal of Equine Veterinary Science.

Lees meer:
Paarden voeren bij dalende temperatuur


 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina