Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Trainen, trainen, trainen en nog eens trainen of toch anders voeren?




Een goede ontwikkeling van de spieren van het paard is nodig om het gewicht van ruiter te kunnen dragen en daarnaast de oefeningen die van hem worden gevraagd uit te voeren. Maar wat nou wanneer je veel en intensief traint en de bespiering van je paard niet toeneemt. Waar moeten we op letten?

Body condition score
Door de BCS van het paard te beoordelen krijg je een goed beeld van de voedingstoestand van je paard. Door te kijken en te voelen beoordeel je of je paard op het juiste gewicht is. Is hij over zijn hele lijf in matige conditie? Zorg er dan voor dat de hoeveelheid voer en hiermee meer voedingsstoffen in het voerschema worden opgenomen. Wanneer alleen zijn bovenlijn wat arm bespiert is, is het verstandig om de samenstelling van het rantsoen onder de loep te nemen en te zorgen voor meer eiwitten in het rantsoen. Hierover later meer.

Andere oorzaken waar rekening mee moet worden gehouden:

  • Wordt er een passend zadel gebruikt
  • Wordt de juiste trainingsmethode gebruikt? Trainen juiste spiergroepen
  • Problemen met gewrichtspijnen? Neem contact op met uw dierenarts om dit uit te sluiten voordat u verder traint en meer schade toebrengt.

 

Training en spieropbouw
Spieropbouw  kan alleen door een passend trainingschema op te stellen en een daarbij behorend voerschema. Spieren worden krachtiger en nemen toe door frequente training. Minimaal vier keer per week, gericht trainen en de grenzen telkens iets verleggen zorgt voor ontwikkeling van spieren. De training zorgt voor kleine leasies in de spieren. Rust in combinatie met eiwitrijke voeding zorgen ervoor dat spieren sterker weer worden opgebouwd. Eiwitten worden dan ook gezien als de bouwstoffen voor de weefsels in het lichaam.

Eiwitbronnen en aminozuren
Eiwitten bestaan uit aminozuren en zijn onder te verdelen in:

  • essentiële aminozuren (moeten via voer verstrekt worden)
  • niet essentiële aminozuren (worden door het lichaam zelf gemaakt)

De eiwitbron die in Nederland het meest gebruikt wordt is soja- eiwit. Soja- eiwit is geschikt voor paarden van alle leeftijden en wordt daarom verwerkt in veel paardenvoeders. Lees meer over soja eiwit

Daarnaast bestaat er ook nog wei- eiwit. Wei-eiwit is een restproduct  bij de productie van kaas. Let bij wei-eiwit concentraat op het lactose gehalte. Indien het lactose gehalte hoog is kan dit voor spijsverteringsproblemen zorgen bij paarden ouder dan drie jaar. En hierdoor dus niet geschikt is voor paarden in training. Lees meer over wei-eiwit.

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina