Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Onbeperkt ruwvoer, hoe doe je dat?
In de natuur is een paard 14- 16 uur bezig met het zoeken naar en eten van stengelig voer dat weinig energie bevat. Periodes van eten worden afgewisseld met periodes van rust en het tonen van sociaal gedrag. Dit gaat 24 uur per dag zo door.Het maag- darmkanaal van paarden is hier nog steeds op gebouwd om verspreid over de dag, kleinere hoeveelheden structuurrijk ruwvoer zoals hooi of (kuil)gras te eten. Door onbeperkt ruwvoer te voeren kom je dichterbij de natuurlijke behoeftes van het paard en draag je bij aan een optimalere diergezondheid. Hiermee kunnen aandoeningen zoals koliek en maagzweren grotendeels worden voorkomen. Maar hoe pak je dit aan?

Om een paard onbeperkt te gaan voeren zijn een aantal factoren van belang. Voor de gezondheid van het paard is een uitgebalanceerd rantsoen enorm belangrijk. In een uitgebalanceerd rantsoen zit o.a. voldoende energie, eiwit, structuur, mineralen en spoorelementen. Het ruwvoer is daarvoor de basis en zorgt voor 70- 90% van het rantsoen.

Kwaliteit ruwvoer

Om een goed inzicht te krijgen in de gehaltes van het ruwvoer en of het paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt met de opname van het ruwvoer, is het aan te raden het ruwvoer te laten analyseren. In Nederland gebeurt dat o.a. bij Eurofins Agro equifeed, het bedrijf voor bodem en gewas onderzoek. Zij voeren ruwvoer analyses uit en geven o.a. de energiewaarde (EWpa), verteerbaar ruw eiwit (Vrep) en mineralengehalte van het monster weer. Hiermee kan uw dierenarts of voedingsdeskundige een rantsoen samenstellen, passend bij de behoeftes van uw paard.

Krachtvoer of supplementen bijvoeren nodig?
Om te voorkomen dat de paarden gebrek aan bepaalde voedingsstoffen krijgen of juist vervetten kan bijvoeren van krachtvoer en/ of supplementen nodig zijn. Dit is afhankelijk van het gebruiksdoel van het paard, leeftijd, ras en geslacht. Sportpaarden hebben weer andere behoeften dan recreatiepaarden.

Wat is het ideale gewicht van mijn paard?
De body condition score (BCS)  van het paard is leidend. Kijk iedere twee weken objectief naar je paard zijn BCS en gewicht. De meer koudbloedige rassen hebben meer aanleg voor vervetting en zijn dus rassen om extra in de gaten te houden.

Hoe voorkom ik dat mijn paard te veel eet?
Paarden die van jongs af aan gewend zijn aan het verstrekken van onbeperkt ruwvoer zullen zich zelf reguleren. Wanneer het paard al zijn hele leven 3-4x per dag voer verstrekt krijgt zal hij wanneer hij onbeperkt voer krijgt eerst geen rem kennen op de opname van zijn voer.

Na een gewenningsperiode zal het paard zelf de opname van ruwvoer gaan reguleren. Een slowfeeder kan hierbij een hulpmiddel zijn. Het zorgt voor een langzamere opname van ruwvoer doordat het paard kleinere hapjes voer moet nemen. Het paard maakt meer kauwbewegingen en hierdoor wordt meer speeksel aangemaakt. Speeksel is erg belangrijk voor het voortbewegen van de voedselbrij en het neutraliseren van de maagsappen. Niet zozeer de hoeveelheid ruwvoer als wel de aanmaak van speeksel zorgen bij een paard voor verzadiging.

Lees meer:
Uitsluitend ruwvoer voor sportpaarden
Uitsluitend ruwvoer voor jonge paarden
Slowfeeders onder de loep
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina