Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

Hooi weken tegen suiker, stof en overgewicht




Hooi is voor paarden een zeer gezonde bron van energie en kan een groot gedeelte van de basisbehoefte dekken. Hooi wordt steeds vaker geweekt in water om verschillende redenen. Uit onderzoek blijkt dat je suiker uit hooi kunt weken en dat het effectief kan zijn tegen overgewicht. Daarnaast helpt het weken van hooi bij luchtwegproblemen.

Enkelvoudige suikers in hooi
Sommige sneden hooi kunnen extreem hoge hoeveelheden enkelvoudige suikers bevatten, soms meer dan 250 gram per kilogram droge stof. Dit is ongeveer gelijk aan 1,5 kopje kristalsuiker in 1 kg hooi. Dat lijkt misschien niet heel veel in verhouding tot de grootte en het gewicht van een paard, maar voor paarden met hoefbevangenheid of insulineresistentie is de aanbeloven maximale hoeveelheid suiker inname per dag maar 100 gram per kilogram droge stof.

Rantsoenaanpassingen

Het belangrijkste in het rantsoen voor paarden met bijvoorbeeld EMS, hoefbevangenheid of insuline resistentie is dat ze zo min mogelijk enkelvoudige suikers eten. Een manier om dit te bereiken is door het voeren van geweekt hooi. Uit onderzoek wat gepubliceerd is in The Veterinary Journal 2013,  is gebleken dat wanneer de voer opname wordt beperkt en geweekt hooi wordt aangeboden, dit in zes weken kon leiden tot een verminderde lichaamsmassa, verbeterde body conditie score, kleinere buikomtrek en de gevoeligheid voor insuline licht is afgenomen. De paarden die gebruikt zijn voor deze studies kregen 1,25% van het lichaamsgewicht aan droge stof gevoerd en het hooi is 16 uur geweekt voordat het werd aangeboden aan de paarden.

Luchtwegproblemen
Het weken van hooi maakt het hooi ook minder stoffig, voor paarden met gevoelige luchtwegen kan dit erg gunstig zijn. Voor deze paarden maakt het niet uit of het hooi simpelweg nat wordt gemaakt of langere tijd geweekt wordt.

Paarden zonder gezondheidsproblemen kunnen gewoon droog hooi gevoerd krijgen. Deze paarden zullen goed kunnen omgaan met de suikers, en hebben deze ook nodig als energiebron. Wanneer uit ruwvoeronderzoek blijkt dat de hoeveelheid suiker in ruwvoer toch extreem hoog is, kan het nogmaals overwogen worden. Wel is het aan te raden dit te overleggen met een dierenarts of een voer adviseur, zodat je zeker weet dat je paard wel alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt.

Lees meer:
Suiker uit hooi weken in 3 stappen
Nieuws: Hooi weken: Stofconcentratie verlagen met 60%
Bezoekersvraag: Hooi dompelen of afspoelen?
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina