Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

FABEL: muesli moet aangevuld worden met brok
Veel paarden krijgen muesli in combinatie met brok gevoerd. Het ziet er lekker uit, een paard kauwt beter op muesli dan op brok en een brok is vaak wat goedkoper. Toch is het niet nodig om deze twee complete voeders met elkaar te mengen. Waarom wordt dit dan wel vaak gedaan?

Compleet krachtvoer
Zowel brok als muesli bevatten alle benodige vitaminen en mineralen en zijn complete voeders die in combinatie met hooi of kuilgras een totaalrantsoen vormen. De hoofdingrediënten zijn hetzelfde voor brok en muesli, waardoorbrok eigenlijk gemalen en geperste muesli is.

Granenmix is niet altijd compleet
Aan een granenmix wordt daarentegen niet altijd de nodige aanvullende vitaminen en mineralen toegevoegd. Granenmixen zonder toevoeging van premix (vitaminen en mineralenmengsel) bevatten alleen de vitaminen en mineralen die de granen van nature bevatten. Bij deze mixen is het dus vaak nodig om een compleet krachtvoeder er naast te voeren of een compleet supplement toe te voegen. Het verschil tussen een granenmix en een muesli is niet altijd even gemakkelijk te zien. Dit zou de reden kunnen zijn van het misverstand dat muesli geen compleet krachtvoer zou zijn.

Verschil tussen brok en muesli

In Nederland wordt bijzonder vaak brok gevoerd, vergeleken met omliggende paardenlanden waar meestal muesli op het menu staat van het paard. Beide voeders hebben voor- en nadelen, maar de keuze is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij een muesli zie je wat je voert, wat bij brok een stuk moeilijker is. Brok is wel compacter, langer houdbaar en makkelijker te voeren dan muesli. Op muesli wordt beter en langer gekauwd dan op brok, wat de speekselproductie stimuleert en de kans op maagzweren verminderd. Je kunt je paard ook beter laten kauwen op brok door een handje luzerne door de brok te mengen. Een ander bijkomend voordeel van muesli is dat het meestal minder melasse bevat, wat in brokken essentieel is om het in de brokvorm te persen.

Het combineren van beide voeders is dus niet noodzakelijk. Zowel muesli als brok zijn meestal complete krachtvoeders, het voeren van twee soorten is vooral extra duur en kost meer opslagruimte. Een paard kauwt beter op muesli, maar brok is goedkoper en langer houdbaar. Vanuit gemak en kostenoogpunt is het de overweging waard om slechts één soort krachtvoer te geven.

Lees meer:
Verschil tussen brok en muesli
Bezoekersvraag: Aanvullen naast granenmix?


Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina