Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

HOOIFABEL: Voer geen hooi waarop regen is gevallen
Regen kan op verschillende manieren invloed hebben op het hooi. Er wordt vaak vanuit gegaan dat hooi niet meer gevoerd kan worden als er regen op is gevallen tijdens het oogsten, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Als het gras net gemaaid is, dan kan regen ervoor zorgen dat het gras minder snel afsterft, waardoor het energiegehalte afneemt. Ook kan regen ervoor zorgen dat er suiker en andere koolhydraten, eiwitten en mineralen verloren gaan, doordat de regen deze voedingsstoffen eruit weekt. Regen heeft meestal een negatieve invloed op het hooi, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het type hooi dat wordt geoogst, de hoeveelheid en intensiteit van de regenval, stadium van de oogst en de maatregelen die worden genomen om negatieve effecten tegen te gaan.

Als het bijvoorbeeld regent binnen een dag, nadat het gras gemaaid is dan heeft dit weinig effect op de kwaliteit van het hooi, omdat het hooi dan nog een aantal dagen moet drogen. Als het hooi al in de balen zit en er komt tijdens transport of opslag regen op de baal, dan is de kans groot dat er stof en/of schimmel in de balen ontstaat. Vocht kan er zelfs voor zorgen dat het hooi gaat broeien, waardoor brand kan ontstaan. Probeer de hooibalen daarom ten aller tijde goed af te dekken tijdens transport en opslag. 

Laat het hooi analyseren om meer informatie te krijgen over de kwaliteit en inspecteer het hooi op schimmels en stof voor gebruik.

Lees meer:
Opslag van ruwvoer

 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina