Best beoordeeld

Gemiddeld cijfer van minimaal 20 beoordelingen per product.

Nieuwste producten

HOOIFABEL: Hooi veroorzaakt een hooibuik
Een dikke buik, zonder dat het paard te dik is, wordt ook wel een gras/hooibuik genoemd. Paarden die veel hooi gevoerd krijgen kunnen last krijgen van een opgezwollen spijsverteringskanaal. Dit kan met name voorkomen als paarden grote hoeveelheden hooi van lage kwaliteit, vezelrijk hooi, krijgen. Hooi van lage kwaliteit bevat meestal weinig eiwit en andere voedingswaarde, waardoor paarden kunnen invallen op de nek, schoft, ribben en achterhand en daarmee de buik extra uitsteekt.

Vezelrijke voeding, hetzij in de vorm van grasland of hooi, is een belangrijk onderdeel van het rantsoen. De selectie van het juiste hooi voor jouw paard is afhankelijk van de conditie, prestatie, beschikbaarheid van weiland en management op de stal waar jouw paard staat. Controleer het hooi altijd goed op eventuele verontreinigingen, zoals onkruid, insecten, schimmel, stof of andere verontreiniging. Laat het hooi bij voorkeur analyseren, zodat je zeker weet wat je voert en vervolgens de rest van het rantsoen afgestemd kan worden op de behoefte van het paard.

Een uitgebalanceerd rantsoen met de juiste kwaliteit hooi of weidegras zal het paard in de juiste conditie houden, zonder overmatige vulling van de darmen. Wees daarom niet bang en voer voldoende ruwvoer!

Een hooibuik kan ook veroorzaakt worden door hoge druk van parasieten. Daarom is regelmatig mestonderzoek en eventuele ontworming van belang.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
 

Naar het fabels en feiten archief | Naar de home pagina