Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Voermanagement: niet alleen wat, maar ook hoe



Dan kunnen onze moderne sportpaarden er wel zo atletisch gespierd en glimmend uitzien aan de buitenkant. Aan de binnenkant is het hele voedsel-verteringssysteem nog steeds goed vergelijkbaar met het steppedier dat het paard van origine was. En dat heeft dus zijn consequenties wanneer we het over het voeren van paarden hebben.

Een steppedier loopt de hele dag van grasje naar kruidje, weer een paar stapjes en weer wat takjes. De basis van dit rantsoen is vezelrijk en de energievoorziening komt uit de fermentatie van vezels door de bacteriën in de darmen. En omdat het steppepaard de hele dag eet, produceren zijn spijsverteringsklieren de hele dag enzymen om het voedsel af te breken. En daarin is het moderne sportpaard nog eigenlijk niks veranderd.

Een sportpaard moet eigenlijk bijna de gehele dag voedsel in het spijsverteringskanaal (maag-darmen) hebben zodat de afbrekende enzymen daarop inwerken in plaats van op de maagwand en het darmslijmvlies. En ook is het belangrijk dat een paard gedurende het overgrote gedeelte van de dag hierbij kan bewegen. Beweging bevorderd de passage van het voedsel. En nog steeds, vezels zijn de basis voor een gezond paard. En waar zitten nu vooral deze vezels in? Juist in gedroogd ruwvoer, in gras alleen als het lang is uitgegroeid. Krijgt een paard onvoldoende vezels en te lange tussenpozen tijdens het eten dan krijgt het buikpijn, zich uitend in allerlei subklinische symptomen.

Kortom, voor een gezond en gelukkig paard is het belangrijk dat het minimaal 3 keer over de dag verdeeld beschikking heeft over vezelrijk ruwvoer. Hier moet een paard minimaal 14 uur op kunnen kauwen,  met een maximale pauze van 6 uur. Qua hoeveelheid kan 1,5 tot 2% van het gewicht van het paard worden aangehouden in droge stof. Hooi bevat 80% aan droge stof, droge kuil ongeveer 70%. Dit komt neer voor een paard van 500 kg op 9 tot 12,5 kg hooi en 11 tot 14 kg voordroogkuil. En dat vul je aan met de ontbrekende vitaminen, mineralen en indien nodig wat energie. En als dit paard dan ook nog eens een groot gedeelte van de dag vrij mag bewegen, komen we toch een heel eind in de richting van de ‘happy athlete’.

Lees meer:
Basistips paarden voeren
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (1)



Tjeerd Schraa
31-05-2014 22:04
Dank voor dit artikel, helder en compact.Hoop dat het "recept "veel toegepast wordt.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie