Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

De nieuwe trend, alleen ruwvoer?



Een paard is een ruwvoereter, dat klopt, maar alleen ruwvoer? Ruwvoer is nogal een breed begrip. Grassen  van allerlei verschillende rassen, bodems, klimaat en oogststadia worden samengevat onder de term ‘ruwvoer’. En is dat dan allemaal datzelfde ruwvoer? Nou nee, dacht het niet.

Tijdens Horse Event hebben wij (VoerVergelijk, Paardenkenniscentrum, Equilin en BLGG) een ruwvoerquiz gehouden om de kennis van de gemiddelde paardeneigenaar en liefhebber te toetsen met betrekking tot het ruwvoer. En wat bleek, maar 30% van de deelnemers was in staat een geschikte partij ruwvoer voor paarden aan te wijzen. En dan hebben we het alleen over de kenmerken, geur, kleur, structuur, oogststadium en diversiteit.

Op zich zou je van de uiterlijke kenmerken van een partij ruwvoer wel enigszins kunnen inschatten of het al dan niet geschikt is om aan paarden te voeren qua schimmel, bederf en energiewaarde. Maar over de samenstelling qua mineralen is op het blote oog helemaal niet goed in te schatten of het wel alles bevat wat een paard nodig heeft om het lichaam gezond te houden.

En daar gaat het steeds vaker mis, het is een zeer goede beweging dat paarden steeds meer als ruwvoereters worden gezien en dan ook een groot gedeelte van de dag de beschikking krijgen over ruwvoer, dat bevordert het welzijn van het paard. Maar van alleen ruwvoer kan een paard niet leven. Steeds vaker zien we partijen ruwvoer waar nog amper selenium, koper en zink in zit. En ook natrium en vitamine E in de winter zijn een probleem. Bij de themabijeenkomst mineralenvoorziening van het paard, georganiseerd door het Productschap DierVoeder bleek uit alle gemiddelde analyses, dat een paard minimaal 2,5 kg krachtvoer bijgevoerd moet krijgen naast voldoende gemiddeld ruwvoer om aan alle nodige voedingsstoffen te komen.

En dat was nou net de trend waar we vanaf willen, kilo’s krachtvoer geven aan paarden die weinig arbeid verrichten en daardoor allerlei gezondheids- en gedragsproblemen ontwikkelen.

Lees meer:
Alles over ruwvoer
Nieuws: Paardenhouders schatten kwaliteit van ruwvoer verkeerd in




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (4)



Carolien Staal
26-11-2012 14:19
In plaats van kilo's krachtvoer kun je misschien ook een vitaminen- en mineralensupplement bijvoeren? Zonder de overbodige energie?

Manon
26-11-2012 15:20
Ik ben benieuwd naar meer informatie naar aanleiding van het onderstaande:
In het boek '100+ vragen over de voeding van het paard' van Dr. Anneke Hallebeek, wordt meerdere keren genoemd dat voldoende ruwvoer genoeg is voor het paard om voldoende voedingsstoffen op te nemen voor zijn basisbehoefte en zelfs enige arbeid te verrichten. Het enige waar volgens Hallebeek een tekort aan is, is zout. Wat met een liksteen opgelost kan worden.
Tevens schrijft Andrea Ellis in het boek 'Paard en voer' hetzelfde.

Haalt een paard wel of niet voldoende voedingsstoffen uit voldoende ruwvoer voor zijn basisbehoefte en eventueel enige arbeid? En zo niet, waar doet men dan het beste aan? Een compleet supplement om vitamine en mineralen tekorten uit het ruwvoer te compenseren of echt krachtvoer zoals een brok of muesli?

Annette
26-11-2012 21:33
Het bijvoeren van een hooggedoseerd mineralen en evt vitaminensupplement in poeder of brok/ koekvorm zou hier inderdaad de oplossing kunnen zijn voor veel paarden.
Om aan de benodigde hoeveelheden per dag te komen met een liksteen is wel een hele klus voor een paard. Alle standaard werken zullen denk ik herzien gaan worden de aankomende tijd. Maar al het ruwvoer kan natuurlijk niet over een kam geschoren worden. Er zal heus wel ruwvoer zijn wat wel nog voldoet, alleen een een ruwvoeranalyse geeft uitsluitsel.

Mireille
13-02-2013 20:49
Bijvoeren van een kleine hoeveelheid goede brok en bijvoeren van een niet te grote hoeveelheid Luzerne kan een goede aanvulling zijn qua aanvulling van vitamine en mineralen als de hooikwaliteit niet helemaal optimaal is.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie