Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Granen, maar dan andersDe recessie zet door en iedereen voelt het. Ook het paardenvoer wordt duurder, en goedkope alternatieven zijn schaars. Wat moeten we doen als de nood echt hoog wordt? Wellicht biedt dit product de oplossing.

Er zijn verschillende goedkope alternatieven voor ruwvoer, zoals bietenpulp,en sojahullen, maar deze kunnen alleen dienst doen als aanvulling op een verlaagd ruwvoerrantsoen. Alternatieven voor krachtvoer zijn er nauwelijks. Onlangs werden wij bij VoerVergelijk door een bezoeker gewezen op het gebruik van gekiemde gerst. Ik ben bekend met het gebruik van kiemgroenten bij mensen, maar bij paarden of andere dieren had ik er nog nooit van gehoord. Blijkbaar wordt in sommige delen van de wereld waar een woestijnklimaat heerst, veelvuldig gebruik gemaakt van gekiemde granen als paardenvoer. Zelfs als enige voedselbron. Ook in de VS worden tegenwoordig gekiemde granen gebruikt. Zou dit ook in Nederland een oplossing kunnen zijn wanneer de voerprijzen te gek worden?

Gekiemde granen en zaden worden in de humane voeding gezien als ‘powerfood’: zeer hoogwaardig voedsel wat alle voedingsstoffen bevat die een mens nodig heeft. Voor het kiemen worden granen of zaden eerst 24 uur geweekt in water, waarna ze worden afgegoten en vochtig gehouden bij een geschikte temperatuur. De zaden en granen schieten vervolgens wortel en het jonge plantje begint te groeien. Er is geen zand nodig als ondergrond en het gehele kiemplantje is eetbaar, ook de wortels. Gekiemde zaden en granen bevatten hoge concentraties van vitaminen en mineralen en hebben een hoog eiwitgehalte. Verder bevatten ze, afhankelijk van de zaad- of graansoort, alle essentiële aminozuren. Reden genoeg om ook de mogelijkheden in de paarden te onderzoeken, lijkt mij.

Het vochtgehalte van kiemplanten is vergelijkbaar met dat van vers gras (±80%). Het eiwitgehalte per kg drogestof ligt, afhankelijk van de zaad- of graansoort, rond de 15-20%. Voor een paardenvoer is dat hoog. Verder bevat het ongeveer 15% zetmeel en 5% ruw vet per kg drogestof. Wanneer kiemplanten worden gegeten, wordt de aanvoer van voedingsstoffen door het hoge vochtgehalte verdund.  Dit maakt het toch een aantrekkelijke paardenvoer-optie. Het enige nadeel (voor zover mijn kennis reikt op dit moment) is het lage vezelgehalte (±11% per kg drogestof), maar ook dit is weer afhankelijk van de gebruikte graansoort.

Door het lage vezelgehalte twijfel ik of gekiemde granen door kunnen als enig voer. In landen met een woestijnklimaat, waar het beetje ‘gras’ dat er groeit meer vezel bevat dan iets anders, kan ik me voorstellen dat het een heel geschikt paardenvoer is, zowel voor energie (zetmeel en vet) als eiwit. In de VS heeft het bedrijf Fodder  Solutions er een hele studie van gemaakt en een systeem op de markt gebracht waarin kiemgranen op aanzienlijke schaal kunnen worden geproduceerd (zie filmpje).

Ik word hier wel enthousiast van. En niet alleen vanwege stijgende voerprijzen. Het hoge eiwit-, vitaminen- en mineralengehalte en de essentiële aminozuren maken het een zeer interessant product, wat een waardevolle aanvulling kan zijn op het rantsoen van sportpaarden, (oude) paarden met gebitsproblemen, eigenlijk alle paarden. Ik wil de lezer die ons hierop wees hartelijk bedanken, wie weet wat dit teweeg brengt!
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (5)Emma
24-09-2012 20:50
Geen dank!

Ik ben erg blij dat jullie aandacht hebben besteed aan dit, ook voor mij, nieuwe "product".
Ondertussen zijn de plannen voor het opzetten van een sprouting systeem hier in een vergevorderd stadium. Wij wonen in een dusdanig klimaat dat al het diervoeder wordt ingevoerd waardoor het houden van paarden een zeer kostbare zaak is en er relatief gezien veel gezondheidsproblemen voorkomen.
Persoonlijk zie ik het voer niet als vervanging van het ruwvoer maar eerder als gezonde aanvulling (ipv biks) naast ruwvoer.

Ondertussen wel zo enthousiast geworden dat als we teruggaan naar nederland we een kleine installatie willen hebben voor de paarden ondanks dat we op dit moment voldoende land hebben om te voorzien van eigen gewonnen hooi.

Astrid Noordhoek
04-10-2012 21:42
Hallo Emma en Marike,

Het is een fascinerend produkt idd. Ik heb wel wat met het whole food gebeuren zowel voor mens als voor dier. BioStar is een productlijn die ik al een paar jaar volg, helaas niet te verkrijgen in Nl/Europa.

Ben benieuwd, Emma, wie weet horen we nog van jullie?

Gr, Astrid
www.horsefoodforthought.nl

tjeerd ijbema
11-10-2012 21:27
lijkt me een geweldig idee,ga me daar eens goed in verdiepen.

Janneke van der Helm
28-10-2012 12:22
Ik ben hier hevig in geïntereseerd. Heb het een paar jaar geleden zelf geprobeerd, maar ben toen gestopt vanwege gezondheidsproblemen.

P.A. Hondsmerk
23-03-2013 15:34
Vooral omdat niet gekiemde granen eigenlijk slecht zijn, oa door de lectine die ze bevatten, die binden zich nl. aan mineralen.
Het is ook goed voer voor andere dieren. Heb het ook uitgebreid bekeken op You Tube. Moest eigenlijk eens wat meer bekend worden via paardenbladen.

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie