Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Voorjaar: Staart- en maneneczeemNog even en het voorjaar breekt los, heerlijk maar ook alle muggen, vliegen en ander gespuis wordt weer actief. En dat is met name erg vervelend voor de paarden met Staart- en manenexceem. Gek worden ze van het gezoem, gesteek en tot soms wel bloedens toe gaan paarden zich kapot staan schuren. Vooral op de staart en manen maar ook op de buik, schoft en hals wordt geregeld geschuurd.

Staart- en Manenexceem (SME), een vervelende allergie voor het speeksel van de cullicoidus mug, ook wel knutten genoemd. Een lastig en moeilijk te bestrijden mugje dat voor veel overlast zorgt voor gevoelige paarden.  Vooral sobere rassen als de IJslander, Fjord, Haflinger en de Fries hebben er erg veel last van, maar het wordt ook meer en meer gezien bij andere rassen.

Aanpassingen aan het management kunnen het welzijn voor paarden met SME flink verbeteren. Te denken valt aan rantsoenaanpassingen en het reguleren van de stofwisseling en het voorkomen van contact tussen de mug en het paard. Dat laatste kan door middel van speciale dekens en het opstallen rond de schemertijd en windstille warme dagen.

Maar wat wordt vermoed, deze mug zou ook best wel eens de Afrikaanse Paardenpest en Blauwtong kunnen overbrengen en mede daarom is het wenselijk om deze mug te bestrijden. Laatst genoemde dierziekten zijn vele malen ernstiger dan de afgelopen Rhino uitbraak. Ik hoop dat de media die de laatste Rhino crisis behoorlijk heeft opgeklopt, zich eerst ernstig in deze materie gaat verdiepen voordat er paniek gezaaid wordt over het bestaan van de knut.

Lees meer:
Informatie van Equilin over Staart- en maneneczeem
 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (0)Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie