Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Dikmaker nr. 1



Deze winter is/was een echte winter. Ik hou er wel van, maar de paarden hebben wel een slag extra energie nodig om zichzelf warm te houden. Sommige paarden vallen behoorlijk af wanneer het zo koud is als afgelopen tijd. Vooral oudere paarden, die al moeilijk op gewicht te houden zijn, hebben het tijdens zo’n winter als deze extra zwaar. Eigenaren zien hun paarden liever gevuld en rond en gebruiken krachtvoer om de ‘schade’ van de winter (of wat voor oorzaak dan ook) te verhelpen. Ruwvoer is echter veruit de beste keuze.

Wanneer is een paard te mager? De meeste mensen zien graag een wat voller paard; op keuringen bijvoorbeeld horen paarden in ‘gevulde sportconditie’ te worden voorgesteld. Ribben mogen niet zichtbaar zijn, maar je moet ze wel kunnen voelen. En de billen moeten rond zijn. Dat zijn de belangrijkste graadmeters.

Het is weinig verrassend dat eigenaren van een mager paard hun heil zoeken in krachtvoer en maïs. Hoe snel denk je niet ‘nog maar een schep extra’? Maar dat is wel de verkeerde benadering. Ruwvoer staat met stip op 1 in de lijst van dikmakers. Het werkt beter, veiliger en efficiënter, omdat het spijsverteringsstelsel van een paard daar van nature op is aangepast.

Met krachtvoer kun je veel forceren, aangezien daar veel zetmeel in zit. Bij maïs komt daar nog eens bij dat het zetmeel erg slecht verteerbaar is. Dit alles kan koliek en hoefbevangenheid veroorzaken. Veel krachtvoer kan ook heetheid veroorzaken (zeker bij paarden die van nature dun zijn, die hebben vaak al meer temperament). Waarom mensen dan toch naar krachtvoer grijpen wanneer hun paard wat dikker moet worden, zit hem volgens mij in de onwetendheid. Het zou veel beter zijn om meer ruwvoer of ruwvoer van betere kwaliteit te geven.

Mensen hebben ook weinig geduld, volgens mij van nature. Dik worden moet dus ook snel. Maar snel dik worden net zo gevaarlijk als snel afvallen, en dat wil je niet voor je paard. Het duurt sowieso een maand of twee voordat je resultaat ziet, wat voor voermethode je ook gebruikt. Het is dus belangrijk om het tijd te geven; sneller dan snel gaat niet wanneer het om voeding gaat!
 
Lees meer over voeding voor magere paarden




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (3)



Sjaak
15-03-2010 17:29
Maar wat nou als je paard te dik word,ik heb wel hele goede kuilvoer misschien wel een beetje te goed maar moet ik dan maar geen krachtvoer geven?

Kirsty
16-03-2010 12:11
Normaal staan mijn paarden 24 op 24 op een weide met schuilstal zonder deken. Van de 4 was er slechts één die vermagerde met de bittere winterkou. Met een dun dekentje was het al een stuk beter. Als de oorzaak koude is, moet je de oorzaak aanpakken, niet het gevolg - mager worden.

Marike, columnist
17-03-2010 08:56
@Sjaak:
Als je paard dikker wordt, krijgt hij teveel energie binnen. Goed kuilvoer is energierijk, krachtvoer ook. Ruwvoer is noodzakelijk, dus daar kun je beter niet in minderen. In jouw geval kun je waarschijnlijk inderdaad zonder krachtvoer.
Met alleen kuilvoer heb je echter wel kans dat je paard vitamines/mineralen tekort komt. Die tekorten zijn gemakkelijk aan te vullen met een volledig vitamine-/mineralensupplement.

Groeten
Marike





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie