Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

De dierenpolitieZiet u een zielig dier, bel 144! Geweldig dat de overheid nu het hele sociale stelsel afbreekt door veel sociale voorzieningen weg te bezuinigen, maar voor dierenleed is tegenwoordig wel oog. En wat voor een oog, iedereen die meent dat een dier niet goed wordt behandeld kan bellen. Is de dierenpolitie een poging van de overheid om toch het sociale imago op te poetsen, of is dit serieus?

Ik ben benieuwd wat voor een meldingen dat zijn. Paarden die zielig zijn want ze staan buiten bij deze temperatuur al dan niet zonder deken? Een paard functioneert het beste bij -10 tot 15 graden Celsius. En zo’n deken lijkt wel heel lekker warm maar met een goede stofwisseling (lees voldoende geschikt ruwvoer) is een paard prima in staat zijn lichaam op temperatuur te houden en ontregelen dekens vaak de gehele thermoregulatie. En dan straks in de zomer ook weer bellen, want dan is het zo zielig als ze onder een staart- en manen exceemdeken staan, helemaal niet zielig als ze zich helemaal kapot schuren of hele dagen moet opstallen?

En wat als je een ziek vermagerd dier hebt dat je toch in de wei zet bij zijn soortgenoten, naar mijn idee eigenlijk zoals het hoort. Komen er dan meteen allerlei meldingen over jou als dierenmishandelaar? Wie gaat deze klachten beoordelen? Ik ben erg benieuwd naar het filter dat bij deze meldingen wordt toegepast en hoe de procedures gaan lopen.

Naar mijn mening speelt  het echte dierenleed zich toch af achter gesloten muren. Paarden die 23 tot 24 uur per dag in een box met tralies staan, geen contact hebben met soortgenoten en harnachement waarvan we rustig kunnen stellen dat het middeleeuws martelwerktuig is. Wie gaat dat dan controleren en wat zijn de consequenties als de overheid echt het dierenleed gaat aanpakken in Nederland?

Het is een mooie ambitie, de Nederlandse samenleving zonder dierenleed. Ik moet het nog zien, maar mocht dit geen imago poetsen zijn en serieus doorzetten, dan is dat wel iets voor de hippische sector om in de toekomst rekening mee te gaan houden. Huisvesting en trainingsmethoden zullen op grote schaal moeten worden aangepast voordat we straks met zijn allen op de bon gaan.

Lees meer:
Nieuws 28-04-2011: Twaalf richtlijnen paardenwelzijn
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (3)E.P. de Vries
06-02-2012 11:54
Ehhh... Volgens mij is 't nummer toch echt 144 en niet 114. ;-)

VoerVergelijk
06-02-2012 12:02
Excuses! Het is direct aangepast!

Hans ten Berge
07-02-2012 10:50
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1357461/Putten-dieren-zwaar-verwaarloosd.htm

PUTTEN - De dierenpolitie heeft donderdag in Putten een groot aantal sterk verwaarloosde dieren gevonden. Een paard was er zo ernstig aan toe dat het door een dierenarts moest worden afgemaakt.

Volgens de politie werd de vondst gedaan na een tip via 144. Het paard stond met ernstig vergroeide hoeven in een schuur en had al zo'n anderhalf jaar geen daglicht gezien.De vergroeide hoeven van het later afgemaakte paard.
Verder vond de politie twee dode en zeven sterk vermagerde geiten. Ook andere paarden en geiten op het bedrijf waren er slecht aan toe. De eigenaar kreeg proces-verbaal.De twee dode geiten.
A A A
vrijdag 03 februari 2012 | 13:11 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 03 februari 2012 | 13:24

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie