Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

SuikerhysterieAl enige tijd lijkt er sprake te zijn van een nieuwe trend in paardenland. Een paard mag geen suiker meer en melasse is al helemaal uit den boze. Paardenvoeding is sterk aan trends onderhevig. Jaren geleden was de trend eiwitarm voeren. Deze trend was niet onderbouwd en zelfs ten nadele van het paard. Eiwitten werden beschuldigd van dikke benen, bulten over het hele lichaam en waren zelfs de oorzaak van hoefbevangenheid.

Wat blijkt? Geregeld komt het voor dat paarden een tekort hebben aan essentiële aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren: essentiële en niet-essentiële. Essentiële aminozuren moet het paard via het voer binnen krijgen en zijn nodig voor vele enzymfuncties en de opbouw van (spier)cellen. Een paard met een tekort aan essentiële aminozuren kan problemen krijgen met de weerstand en is vaak arm in de bespiering.

Ook de suikerhysterie vraagt om uitleg
De voeding van het paard is onder te verdelen in vijf categorieën: vezels, eiwitten, vetten en olie, koolhydraten en vitaminen en mineralen. Al deze onderdelen heeft het paard nodig om het lichaam gezond te houden en arbeid te kunnen leveren. Onder koolhydraten vallen ruwe celstof (vezels) en verteerbare koolhydraten. En onder de verteerbare koolhydraten vallen suiker en zetmeel. Zetmeel is opgebouwd uit suikermoleculen die door de verteringsenzymen in de darm tot suiker worden afgebroken. Paardenbrokken bevatten gemiddeld 25 tot 45% zetmeel. Dit komt neer op 250 tot 450 gram suiker in een kilo paardenbrok.

Melasse is een bijproduct uit de suikerindustrie en bevat ongeveer 50% suiker. In paardenbrokken zit maximaal 6% melasse. Dit komt neer op 30 gram suiker in één kilo paardenbrok. Gras bevat meer suiker: tussen de 8 en 14%. Dit komt neer op 80 tot 140 gram suiker per kilo en van gras eet een paard doorgaans veel meer dan van paardenbrok. Hetzelfde geldt voor de diverse andere ruwvoeders, zoals 8-15% suiker in hooi en 7-14% in voordroog. De hoeveelheid suiker dat een paard vanuit melasse binnenkrijgt, is ten opzichte van de totale hoeveelheid suiker die het paard eet dus verwaarloosbaar.

Zijn suiker en zetmeel slecht?
Paarden hebben in de blinde en dikke darm miljarden bacteriën. Deze bacteriën leven in evenwicht met elkaar en leven van de voedingstoffen die het paard niet heeft kunnen opnemen in de maag en dunne darm. In een gezonde toestand zijn dit de stoffen die niet verteerbaar zijn door de verteringsenzymen van het paard zelf, bijvoorbeeld vezels (ruwe celstof) en eiwitten. Deze vertering door bacteriën wordt fermentatie genoemd en levert op zijn beurt weer allemaal gunstige voedingstoffen voor het paard op.

Als teveel verteerbare koolhydraten de blinde en dikke darm bereiken en ter beschikking komen voor bacteriële fermentatie, dan heeft dit tot gevolg dat de bacteriebalans verstoord raakt en verkeerde bacteriën de overhand nemen. Deze produceren schadelijke stoffen  en verstoren zodoende de gehele stofwisseling. Bovendien wordt de darmwand geprikkeld dat weer tot ontstekingsreacties kan leiden met gas- en krampkoliek als gevolg. Maar ook allerlei vage subklinische verschijnselen en gedragsveranderingen kunnen hiervan het resultaat zijn.

Dus dan alleen nog maar snelle koolhydraten?
Snelle koolhydraten, suikers en/of zetmeel, kunnen zeer snel worden afgebroken en opgenomen. Met als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel na de maaltijd. Die bloedsuikers worden onder invloed van insuline opgeslagen in de spier- en vetcellen van het paard en komen weer vrij tijdens beweging. Maar hoe noodzakelijk zijn die snelle koolhydraten? De meeste paarden krijgen veel meer energie binnen dan dat ze nodig hebben. Zo heeft een paard dat een uur lichte arbeid verricht geen scheppen krachtvoer nodig. Onder een uur lichte arbeid wordt verstaan een half uur stap, 25 minuten draven en een paar minuten galop (tot M-niveau) en dat elke dag. Als een paard 7 uur graast op een gemiddelde wei, dan krijgt het hiervoor voldoende energie binnen. Extra koolhydraten bijvoeren met bijvoorbeeld granen of paardenbrok resulteert dan in te dikke paarden met een verhoogd risico op insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Suikerhysterie terecht?
Koolhydraten zitten in het paardenvoer, daar is geen ontkomen aan en zijn ook noodzakelijk voor het paard om te blijven functioneren. Paarden kunnen met koolhydraten overweg, hoewel het zaak is niet te grote porties tegelijk te voeren en in verhouding met de hoeveelheid beweging die het paard krijgt.

Vergelijk het met chips en koekjes, allemaal extra energie die in de regel niet nodig is maar wel lekker. En de commercie vaart er wel bij. Paardenbrokken zijn tegenwoordig melasse-vrij en ook de eerste varianten ‘light voer’ zijn al op de markt. Lekker ‘light’ met minimaal 25% zetmeel en ruim een kilo suiker per dag uit het ruwvoer! Als we nou echt goed willen voeren, laten we ons dan eens druk gaan maken om voldoende energiearm en vezelrijk ruwvoer, want dat is waar onze paarden echt behoefte aan hebben. En melasse, dat is een druppel op de gloeiende plaat….


 
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (1)B.Buysing Damste
10-10-2011 13:15
Gras bevat meer suiker tussen de 8 en 14%!
Hier dient vermeld te worden dat dit waarden in een kg. droge stof gras zijn.
Gras bevat 1 tot soms iets meer dan 2% suiker per kg.

Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie