Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Fit of vet?Een veel gemaakte fout bij paardenhouders is het verkeerd inschatten van de conditie van hun paard. Er wordt vaak gedacht dat een paard goed op conditie is, terwijl hij dan juist iets te mollig is. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de Nederlandse recreatiepaarden te dik is. Veel paarden vallen in de categorie 4 van de Body Condition Score. Overgewicht kan leiden tot talloze lichamelijke kwalen en een grotere kans op hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Voor de inschatting van de conditie wordt vaak uitsluitend gekeken naar de buik en ribben van het paard. Er zijn echter nog meer indicatoren op het lichaam die de conditie aangeven. De hals, manenkam, wervelkolom en billen geven allen informatie over de conditie van het paard. Deze punten zijn verwerkt in de Body Condition Score en Cresty Neck Score. In de conditiescore is de omvang van de buik niet meegenomen. Een paard met een grote buik kan echter nog steeds in een slechte lichamelijke conditie verkeren. Denk aan een grasbuik of drachtige merrie.

Degene die de conditiescore uitvoert moet een goede inschatting kunnen maken van de hoeveelheid vet op het lichaam. Bij de conditiescore dient ook een beetje gezond verstand toegepast te worden. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de specifieke grootte en vorm van het paard. Kijk naar het hele paard en niet alleen naar de aparte onderdelen. Wees echter ook kritisch bij sobere rassen. Sobere rassen hebben meer aanleg om dik te worden en hebben een grof postuur, maar behoren ook in een juiste conditie te verkeren.

De conditiescore is een belangrijk middel voor het bepalen van de conditie van een paard. In de toekomst zou het systeem ook gebruikt kunnen worden door autoriteiten voor het controleren van het paardwelzijn. De conditiescore is namelijk ook een objectieve manier om ondervoeding te identificeren.     

Naast de conditiescore is het bepalen van het lichaamsgewicht van cruciaal belang bij een toename of afname van gewicht om de conditie te verbeteren. Het gewicht van een paard kan op diverse manier bepaald worden. Bijvoorbeeld door middel van een meetlint of weegbrug.

Het gebruik van een gewicht meetlint is eenvoudig. Leg het lint een centimeter achter de schoft en trek het lint naar beneden achter de voorbenen langs. Controleer of het lint op de juiste plaats ligt en lees het geschatte gewicht af. Er zijn echter nog meer methoden om het gewicht van een paard te schatten. Lees meer over gewicht schatten

Gebruik een combinatie van de conditiescore en het bijhouden van het lichaamsgewicht. Dit zijn basisinstrumenten om naar het juiste gewicht van uw paard te streven. Een juiste conditiescore kost veel tijd en geduld, maar is van essentieel belang voor de gezondheid van uw paard.

Lees meer:
Magere paarden
Dikke paarden
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (0)Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie