Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Hallo zomervacht!!Haren, haren en nog eens haren… De dagen worden langer en veel paarden beginnen hun wintervacht te verliezen en een mooie, gladde zomervacht komt tevoorschijn. Tijdens het poetsen verschijnt er een zacht dekentje van haren op de grond en verder zitten de haren overal: in je kleren, in je neus en mond en ze plakken aan je handen, waardoor alles wat je aanraakt ook onder de haren komt te zitten. Veel mensen zouden de rui met maar wat graag versnellen. Maar kan dat wel? En hoe blijft de vacht mooi en gezond?

De daglengte is de belangrijkste parameter voor de rui, zowel in het voorjaar als in de herfst. In de lente worden de dagen langer. Daglicht dat wordt opgevangen door de huid heeft een effect op de hypothalamus in de hersenen.  Via de hypothalamus wordt de afgifte van hormonen door de hypofyse, schildklier, bijnieren en zelfs de eierstokken en testikels (mits deze niet zijn verwijderd) gestimuleerd. Deze hormonen zorgen ervoor dat een paard zijn wintervacht loslaat.

Sommige voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde huid en een mooie vacht. De haren zelf bestaan bijvoorbeeld uit keratine, een bepaald soort vezeleiwit. Een eiwittekort in de voeding kan dus een effect hebben op de vacht. Verder zijn de vitamines A en E en ijzer, selenium, koper en zink van belang. Het rantsoen van onze paarden bevat veel van het essentiële onverzadigde vetzuur linolzuur(omega 6). Het andere essentiële vetzuur, alfa-linoleenzuur(omega 3), is minder goed vertegenwoordigd en is eveneens van belang voor een gezonde huid.

Er zijn ook diverse supplementen voor het verbeteren van de vacht verkrijgbaar. Ik geloof niet in het nut van deze supplementen. In de hele paardensector zijn de meningen daarover verdeeld. Vaak wordt gezegd dat het toevoegen van lijnzaadolie aan het voer een positief effect heeft op de vacht en de rui versnelt. Dit is echter nooit bewezen. De stelling is puur gebaseerd op ervaring van paardenhouders (zo is het met veel dingen omtrent voeding) en de kans is groot dat een dergelijk positief effect ontstaat doordat de desbetreffende voedingsstoffen eerst in het rantsoen ontbraken. Door deze stoffen dan aan het rantsoen toe te voegen, wordt een paard gezonder en dat zie je aan de vacht.
 
Bovengenoemde nutriënten zijn nodig voor het behouden van een mooie vacht en een normale rui in de lente. Zolang deze stoffen in voldoende hoeveelheden in het rantsoen voorkomen, heeft het extra toevoegen van deze nutriënten aan het voer geen effect op de vacht. Als een paard gezond is, verloopt de rui op een normale manier, onder invloed van de daglengte en de omgevingstemperatuur. Het toevoegen van bepaalde voedingsstoffen aan het voer heeft hier geen invloed op. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je paard gezond is, dan is de vacht mooi en verloopt de rui voorspoedig. Er zit dus niets anders op dan te blijven poetsen!

Lees meer:
Slecht verharen
meer columns | Naar de home pagina
Reacties (0)Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie