Nicole Slijkerman

Nicole Slijkerman


Nicole is afgestudeerd aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden voor de opleiding Paard en Management en Master of Science in Managemeen. Van kleins af aan is zij zeer actief in de dressuursport. Na haar opleiding is zij vier jaar werkzaam geweest bij voerproducent Hartog als voedingsdeskundige. Sinds 2009 is zij eigenaresse van VoerVergelijk.nl

Diploma halen voor het houden van paarden



"Tweehonderdduizend paarden krijgen te weinig beweging, zijn eenzaam en verpieteren in hun box of in de modder". De Nederlandse paardenhouderij wordt wel heel negatief afgeschilderd in de media. Staan onze paarden er echt zo slecht bij? Extra kennis over het houden van paarden kan geen kwaad, maar een paardendiploma gaat wel erg ver.

Volgens het nieuws van 14 december in de Telegraaf zou het zeer slecht gesteld zijn met de helft van de Nederlandse paarden. Bijna tweehonderduizend paarden zouden verpieteren in hun box. De Dierenbescherming pleit voor een diploma voor het houden van paarden. Zou het invoeren van een paardendiploma niet een beetje overdreven zijn? Iedereen mag kinderen opvoeden, maar voor het houden van paarden zouden we eerst een diploma moeten behalen…

Feit is dat paarden van nature zijn ingesteld op veel beweging en constante beschikking over caloriearme vezelrijke voeding. Terwijl we tegenwoordig onze paarden vaak slechts enkele uurtjes uitloop geven, vooral in deze tijd van het jaar,  met slechts 2 á 3 voerbeurten per dag. Dit alles komt vaak voort uit praktische problemen. Zoals bijv. maneges en pensionstallen met geen of weinig weidegang, natte paddocks en onvoldoende tijd om alle paarden binnen en buiten te zetten. Ook voor het voeren is slechts weinig tijd beschikbaar waardoor dit tot slechts enkele malen per dag wordt beperkt.

Moeten onze paarden leiden onder deze praktische problemen? Het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen welzijn en praktijk. Natuurlijk zou iedereen zijn paard graag het jaar rond zien galopperen in een groot weiland met andere paarden. Maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Wel kunnen we met allen bewust zijn over het houden van paarden en het verbeteren van welzijn. Vaak kunnen door relatief kleine aanpassingen grote verbeteringen behaald worden. Bijvoorbeeld  door paarden op stal vrijwel onbeperkt vezels met lage voedingswaarde te geven, wordt verveling tegen gegaan en bootsen we het natuurlijke eetpatroon na.

Ik ben absoluut een voorstander van het vergroten van kennis onder paardenhouders. Veel paardenhouders hebben te weinig kennis over het houden van paarden en het voeren van paarden. Ook in het aankomende jaar zal het team van VoerVergelijk weer een steentje bijdragen aan het vergroten van kennis in de paardenhouderij. 

Lees meer:
Basistips paarden voeren
Nieuws: weinig vezels negatieve invloed op welzijn
Column: Uren rijden is niet zielig
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (4)



liekie
21-12-2010 12:07
Ben het er wel mee eens dat paarden niet goed of voldoende verzorgd worden in Nederland. Met name op veel pensionstallen is het drama.. Stallen worden vaak nog maar 1x per week gemest en mensen mogen het vaak niet zelf doen omdat er dan teveel stro/vlas of what ever verbruikt wordt. Nog niet te spreken over de slechte kwaliteit van het hooi of beter gezegd kuil dat er gevoerd wordt of de brok. Maar ja er is ook de andere kant. Goed hooi (En ik bedoel dan ook hooi en geen kuil) is schaars en moeilijk te krijgen. Een product dat groeit in de natuur en dus afhankelijk van de weersomstandigheden. De boeren willen ook de zware handwerkzaamheden niet meer doen en door de enorme consumptie moet alles snel en veel opbrengen tegen een zo goed mogelijke prijs. Maar de consument wil er weer niet te veel voor betalen.

En wat betreft beweging.... Gelukkig komen er meer stallen die voor paddocks zorgen en waar de paarden door de staleigenaren buiten worden gezet. Want ja als je werkt heb je hier geen tijd voor en na werk is het vaak topdrukte op een stal.
Gelukkig zijn de eisen voor de afmetingen van boxen al aangepast vergeleken met jaren geleden. EN hopelijk gaat de FNRS de door hun uitgereikte sterrensysteem ook serieus controleren en wellicht kunnen zij nog enkele punten toevoegen.

Of een bewijs in paardenhouderij dit probleem oplost? Persoonlijk denk ik van niet, zeker als ik naar eigenaren kijk van stallen waarvan een groot deel al een vergelijkbaar papiertje op zak hebben of zelfs meer (Mbo, hbo paardenhouderij). En dan toch nog maar 2x per dag voeren en zelfs ervoor kiezen om dat vieze kuil te geven, want ja het is goedkoop en dan houden ze nog iets van dat pensiongeld over.
En het ruiterbewijs met toch een behoorlijke dot aan theorie is er ook al, alhoewel niet voor iedereen verplicht.

Een wet invoeren die er voor zorgt dat er meer controle komt misschien. Maar ja dierenbescherming heeft het al zo druk en het lijkt erop dat we straks verdrinken in alle door ons opgestelde wetten om \\\"orde\\\" te handhaven.

Maar het is absoluut noodzakelijk dat een goede kennis rondom het houden van paarden vereist is. Het is absoluut nodig dat mensen zich meer bewust moeten worden van wat ze doen en waarom, voordat ze ergens aan beginnen. Maar wat hiervoor de beste oplossing is weet ik niet.

Marike
21-12-2010 12:20
Zo\\\\\\\'n diploma kan nieuwe eigenaren in ieder geval een beetje basiskennis bijbrengen. Maar leer ze dan wel de juiste dingen en logisch nadenken. Niet dat paarden krachtvoer nodig hebben en in de winter een deken, om maar wat voorbeelden te noemen... Ik ben benieuwd hoe het uitpakt. Het zal geen oplossing zijn, maar het kan wel bijdragen aan kennisverbetering.

adriana
21-12-2010 12:24
Ik denk niet dat een diploma altijd een positieve uitwerking zal hebben wat betreft het wel of niet goed behandelen/houden van je paard(en)

Wel denk ik dat een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de veropers van paarden en pony\'s zou moeten liggen, om te kijken of de koper wel geschikt is om een paard te houden. Íedereen; ook een minderjarige, kan op eigen houtje een ponytje (\'grasmaaier\' ook wel genoemd) of paard kopen. Iemand die het geld heeft om een paard of pony kan kopen kan ook een diploma halen, dat wil nog niet zeggen dat iedereen met een diploma hier ook naar zal handelen!

Gewoon een beetje gezond verstand gebruiken!!!

Fabienne
21-12-2010 17:30
Ik vind het een hele goede zaak dat onze kennismaatschappij zich langzamerhand begint open te stellen voor die gedeelten waar veel nog zoals het altijd ging wordt gedaan en waar de sturende factor vooral de financieen zijn.
Er is voor iedereen 24 uur per dag beschikbaar, om te slapen, eten, te werken, de hond uit te laten, met zijn/haar paard en/of kinderen om te gaan etc. Het geklets van geen tijd hebben is een grof schandaal, want iedereen heeft dezelfde 24 uur.
Maaarrr: daarin moeten dan wel keuzes gemaakt worden. En als de verplichtingen voor het levensonderhoud of het gezinsleven geen ruimte bieden voor het houden van een (landbouw-)huisdier OP EEN VOOR DAT DIER OOK PRETTIGE WIJZE! dan moet iemand geen kans krijgen omdan toch zo een dier te nemen.
Geen hond, geen konijn en geen paard.
Die dieren hebben niet om jou gevraagd, jij hebt hen in jouw leven genomen. Dat betekent voor een hond minimaal 2 x daags anderhalf uur lopen en maximaal 4 uur alleen zijn; voor een konijn een ruime ren met bewegingsvrijheid en voor een paard minstens twee uur per dag aandacht van jou, de mogelijkheid om met andere paardachtigen om te gaan EN een schone ruime box met voortdurend ruwvoer.
Utopia? Voor wie zijn/haar verantwoordelijkheid beseft niet, denk ik. Het moet maar eens afgelopen zijn met de gewoonte om de eigen wensen altijd voorrang te geven en de gevolgen ervan af te kopen met - i.h.g.v.een paard - dikke dekens, extra paardesnoepjes of een half uurtje in de bak.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie