Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

Hoesten en kuchen



Op steeds meer stallen vindt je hoestende paarden. De oorzaak kan liggen bij een verkoudheid, maar velen hebben een stofallergie. Vervelend voor zowel paard als ruiter, aangezien de algehele conditie achteruit gaat en het paard het vooral aan het begin van de training lastig heeft. De veearts kan een allergie vaststellen en vaak wordt dan Ventipulmin® voorgeschreven. Maar deze symptoombestrijding helpt slechts tijdelijk; om een stofallergie te verlichten moet de oorzaak van de hoestprikkel worden weggenomen.

Hoesten heeft een belangrijke functie, namelijk het verwijderen van ongewenste deeltjes uit de luchtwegen. Vaak is hoesten niet eens nodig en wordt het slijm automatisch verplaatst naar de keelholte waar het simpelweg wordt ingeslikt. Een gezond paard, zonder stofallergie, kan dan ook zonder problemen wat stof inademen. Het immuunsysteem reageert hier niet op; het stof wordt simpelweg opgevangen en naar buiten getransporteerd. Wanneer er wel een stofallergie bestaat, reageert het immuunsysteem heftig op stofdeeltjes die in de luchtwegen terecht komen. Hierdoor wordt er extra veel slijm geproduceerd, wat de luchtwegen kan blokkeren. Om dit slijm naar buiten te verplaatsen, hoest een allergisch paard flink.

De hoestprikkel wordt meestal veroorzaakt door stofdeeltjes in de ingeademde lucht. En deze stofdeeltjes zijn op haast alle stallen rijkelijk aanwezig. Gebruikte strooisels zoals stro en ruwvoer zoals hooi bevatten stof en soms ook schimmelsporen. Voor gezonde paarden is dit dus geen probleem, maar allergische paarden kunnen het hier behoorlijk benauwd van krijgen. De manier waarop paarden eten van ruwvoer (trekken, schudden, enz.) zorgt ervoor dat er tijdens het eten, dus wanneer het paard er met zijn neus bovenop staat, veel stof vrijkomt. Dit wordt vervolgens ingeademd en veroorzaakt problemen bij een paard met een stofallergie.

Stofallergische paarden gaan hoesten als ze aan stof worden blootgesteld en om dit te verminderen zul je een paard zoveel mogelijk bij stof vandaan moeten houden. De grootste stofbronnen zijn hooi en stro. Dit is vooral lastig omdat een paard iedere dag in ruime hoeveelheden ruwvoer nodig heeft en bovendien vaak op stro staat, waar van gegeten wordt. Een paard staat dus letterlijk bijna de hele dag met zijn neus in het stof en juist die oorzaak moet worden weggenomen.

Een mogelijkheid is een stofallergisch paard geen hooi maar (voordroog)kuil te voeren. Kuilgras heeft een hoger vochtgehalte dan hooi, waardoor het minder stof bevat. Ook kunstmatig gedroogd ruwvoer bevat nauwelijks stof en is dus een goede oplossing bij hoestende paarden. Als je toch hooi witl of moet voeren, dan kun je het hooi kort (een half uur is voldoende) weken. Hierdoor plakken de stofdeeltjes aan het voer en komen ze tijdens het eten niet meer vrij. Gebruik voor elke week-sessie schoon water!

Ook een groot probleem voor paarden met een stofallergie is de stalbodembedekking. Het scheelt of het eetbaar is of niet: in geval van een eetbaar strooisel,  zoals stro, staat een paard een groot deel van de tijd met zijn neus in het stof. Stro biedt een paard de mogelijkheid om een groot deel van zijn tijd aan eten en scharrel te besteden; dit is belangrijk voor het welzijn en het voorkomen van o.a. stalgebreken en maagzweren. Vandaar dat ik geen fan ben van het houden van paarden op een niet- eetbare stalbodembedekking. Maar stro bevat dus veel stof en daarom is houtvezel of vlas beter voor paarden met een stofallergie. Voer hierbij voldoende geweekt hooi of voordroog, minimaal 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht.

Als je de belangrijkste oorzaken wegneemt (dus stofarm ruwvoer voert en geen stro in de stal), dan zullen de hoestklachten snel verminderen. Als je toch nog wat extra's wilt doen, zijn er verschillende supplementen in de handel, van hoestsiroop tot likblok met kalmerende kruiden. Vergeet hierbij niet dat de hoest nuttig is en wees daarom voorzichtig met middelen die de hoestprikkel onderdrukken. Het is verstandig om eerst de dierenarts te raadplegen om te bekijken met wat voor hoest je te maken hebt. Om het overmatige slijm op te lossen zou een dierenarts tijdelijk slijmoplossende middelen kunnen voorschrijven, maar het belangrijkste is: neem de oorzaak weg!

Lees meer:
Luchtwegproblemen
Bezoekersvraag: Hoe moet ik hooi dompelen?
 


 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Siementje
03-12-2010 10:16
Mijn paard hoeste in het verleden ook regelmatig. E zijn meer tips die kunnen lijden tot hoest vermindering. Mest bijvoorbeeld altijd uit als de paarden buiten staan. Maak het vlas vochtig met een gieter, en bezem het hok nooit schoon wanneer de paarden op stal staan. Hoe meer het paard buiten staat hoe beter. een uitloopstal met goede ventilatie komt een paard met stofallergie ten goede.

Ger Hameleers
04-12-2010 19:05
Ik heb mmijn paarden op koolzaadstro gezet tegen het hoesten. Verder voer ik voordroog, geen hoesten meer waargenomen.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie