Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

No teeth but still a horse



De tanden en kiezen van paarden groeien hun hele leven door. Door kauwbewegingen slijten ze af en blijven ze op gelijke lengte. Maar hoe ouder een paard wordt, hoe verder de tanden en kiezen afslijten. De wortel die nog in de kaak zit, wordt steeds kleiner en uiteindelijk valt de tand of kies uit. Kauwen is voor veel oudere paarden daarom een probleem en vaak zie je deze dieren (in combinatie met een steeds slechtere spijsvertering) steeds magerder worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om ook een tandloos paard gezond te houden.

Het is algemeen bekend dat een paard regelmatig door een tandarts behandeld moet worden. Dit voorkomt haken en zorgt ervoor dat tanden en kiezen netjes op elkaar blijven staan en goed hun werk kunnen blijven doen. Paarden die veel/ onbeperkt ruwvoer eten, zullen minder vaak een behandeling nodig hebben dan paarden die veel krachtvoer krijgen. Ruwvoer zorgt namelijk voor een tweezijdige kauwbeweging, waardoor minder snel haken ontstaan. De eenzijdige kauwbeweging bij krachtvoer werkt het ontstaan van haken juist in de hand.

Het gebit van oudere paarden gaat steeds meer gebreken vertonen en daarom is onderhoud en controle door een tandarts ook bij deze dieren van groot belang. Een paard dat moeite heeft met kauwen, draait bijvoorbeeld proppen van zijn ruwvoer (die weer uitgespuugd worden) en knoeit met krachtvoer. Door de steeds slechter wordende spijsvertering neemt een oud paard zo weinig voedingsstoffen op, dat hij mager wordt. Uiteindelijk sterven veel oude paarden een hongerdood, terwijl dat helemaal niet meer hoeft.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een ouder paard met een minder efficiënte spijsvertering gezond te houden, zoals het voeren van onbeperkt goede kwaliteit ruwvoer, een beetje bietenpulp, veel weidegang op een weide van goede kwaliteit, olie door het voer om de kans op koliek te verkleinen, enzovoorts. Gebitsproblemen maken het extra moeilijk. Het voeren van een seniorenvoer is dan de enige optie. Een goed seniorenvoer vervangt krachtvoer en ruwvoer en kan een oud paard een gezonde oude dag bezorgen.

Veel fabrikanten hebben tegenwoordig een seniorenvoer in de handel. De meeste voeders moeten worden geweekt en worden nat gevoerd, als slobber. In deze voeders zit bietenpulp verwerkt en deze mogen dus nooit droog gevoerd worden. Seniorenvoer is duur voeren; omdat het ruwvoer en krachtvoer vervangt, voer je een paard van 600kg gemiddeld zeven kg seniorenvoer en dat gaat hard. Maar als eigenaar wil je het beste voor je paard en de uitdrukking ‘no teeth, no horse’ gaat gelukkig niet meer op.

N.B. Ook al kan een paard niet veel ruwvoer meer opnemen, het blijft een aanrader om naast seniorenvoer onbeperkt goede kwaliteit ruwvoer ter beschikking te stellen.

Lees meer:
Voeding voor oudere paarden
Gebitsproblemen
Bezoekersvraag: hoe houd ik mijn oude pony op gewicht?

 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie