Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Voorkom uitdroging met elektrolyten



Een paard kan 15-20 liter per uur zweten, dus uitdroging kan gemakkelijk plaatsvinden. Zweten ontstaat tijdens arbeid, lange transporten of warm weer. Als de hittestress lang genoeg duurt, kan het paard door het veelvuldig zweten zelfs uitdrogen. Uitdroging kan tot gevolg hebben: moeite met leren, verslechterde prestaties en in uiterste gevallen zelfs de dood. Paarden zijn van nature niet altijd in staat om voldoende water en elektrolyten(zouten) op te nemen om de vochtbalans te herstellen. Vul daarom elektrolyten aan om uitdroging te voorkomen!  

Zweten is een manier om warmte kwijt te raken. Door de verdamping van zweet op de huid, koelt het lichaam af. Het effect van zweten is bij paarden heel anders dan bij mensen.

Mensen verliezen vocht tijdens het zweten, waarna ook elektrolyten uitgezweet worden.  Door het uitzweten van water wordt de concentratie elektrolyten in het lichaam hoger en krijgen mensen dorst. Het drinken van water herstelt de vochtbalans.

Als paarden zweten dan verliezen ze elektrolyten, waarna ook water uitgezweten wordt. Door het uitzweten van elektrolyten wordt de verhouding van de hoeveelheid water in het lichaam hoger en de hoeveelheid elektrolyten lager. Paarden krijgen daardoor geen dorst en drinken bij uitdroging dus moeilijk. Daarnaast heeft het drinken van alleen water niet direct resultaat om uitdroging tegen te gaan. Het lichaam denkt immers dat er genoeg water in het lichaam is en zal het niet automatisch opnemen in de darmen. Daarbij zal het lichaam meer water mèt elektrolyten gaan uitscheiden via de nieren, zodat de uitdroging zelfs nog erger wordt.

Uitdroging is te voorkomen door het water en de elektrolyten, die met het zweet verloren zijn gegaan, aan te vullen. De toevoeging van elektrolyten is dus essentieel.

Elektrolyten kunnen het beste in combinatie met water toegediend worden, in plaats van geconcentreerde elektrolytenpasta’s. Het gevolg van elektrolyten toedienen zonder voldoende vocht heeft als gevolg  dat de zouten uit het product in te geconcentreerde vorm in de dunne darm aankomen en daar juist water vanuit het lichaam aantrekken. Het gevolg is dat het paard juist nog meer vocht verliest via de darmen i.p.v. dat het paard elektrolyten gaat opnemen. Dit met een nog sterkere uitdroging tot gevolg.

Dus leer paarden al thuis water met elektrolyten te drinken, desnoods door wat appelsap of andere limonade door het water te doen, zo zullen ze tijdens transport of op het wedstrijdterrein makkelijker drinken en wordt uitdroging tegen gegaan.




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (10)



Marielle
06-07-2010 12:11
krijgen ze dan geen dorst v/h binnenkrijgen van electrolyten, zodat ze vanzelf gaan drinken?

annette
06-07-2010 16:19
Nee, de darm is doorlaatbaar voor water en het water zal naar de ruimte gaan waar de concentratie electrolyten het hoogst is. Onopgeloste electrolyten/zouten zullen dus water uit het lichaam naar de darmen aantrekken waardoor het paard nog meer uitdroogt. Wellicht komt er dan eindelijk en dorstprikkel maar dan is er al een schadelijke en onwenselijke vorm van uitdroging opgetreden.

marlon
05-11-2010 15:36
hallo annette,

mijn paard zweet vaak na 15 minuten werken al heel erg, word dit ook minder als ik hem elektrolyten bij voer? En ik rij maximaal een uur per keer om de dag, is het dan nodig om elektrolyten bij te voeren?

Mvg, Marlon.

annette
08-11-2010 10:26
Als paarden met de zo weinig arbeid en geen erg hoge temperaturen zo zweten dan denk ik niet dat het probleem met electrolyten is opgelost, deze zitten namelijk ook in het gewonde voer. Wel zou je een mineralen/zout liksten op kunnen hangen zodat hij zelf kan aanvullen naar behoefte.
Het probleem zit hem naar mijn idee conditionair en in de stofwisseling, wil je dat oplossen dan is er een ander actieplan gewenst wat op de eerte plaats erop is gericht de stofwisseling te reguleren door de darm pH te corrigeren en evt het rantsoen aan te passen.

marlon
10-11-2010 14:49
oke. Mijn paard krijgt de dagen dat ik rijd 1,5kg basisbrok, +/- 2 kg luzerne, 4 plakken hooi en staat zo'n 6 tot 8 uur per dag op de wei.De dagen dat ik niet rijd krijgt hij inprincipe hetzelfde maar dan 0,5kg minder brok. Vind u dat ik hierin moet wijzigen?
Er hangt geen liksteen in zijn stal, dus dat zou ik in ieder geval wel kunnen doen.

Annette
20-11-2010 21:58
Een liksteen is zeker een goed idee. Op zich lijkt het een goed rantsoen, maar dat zal iets uitgebreider bekeken moeten worden. Het is makkelijker als u me mailt op info@equilin.nl

enneke
31-03-2011 17:04
mijn Fries van 9 jaar is na een half uur moe. Hij heeft geen ijzer tekort. Hij krijgt per dag: 2 kg sportbrok + schepje electrolyten (door het voer, dat zal ik veranderen) en 1 schepje MSM.+ halve muesli (ewiwitarm)+ 21 kg. wortels. Hij wordt 5 dagen bereden, 1 dag gelongeerd en 1 dag vrij. Hij gaat 5 dagen p.week een half uur in de stapmolen. Moet hij meer voer hebben? b.v. prestatiebrok?

enneke
31-03-2011 17:05
Het is geen 21 kg., maar 1 kg.! Tikfoutje!

annette
29-08-2012 10:12
Hallo Enneke,
Naar mijn mening loopt de stofwisseling van jouw paard niet optimaal (veel voorkomend probleem). Als je dit corrigeert dan haalt hij vrije vetzuren uit het ruwvoer als energie voor de spieren en wordt je paard een stuk energieker zonder daarbij erg druk te worden. Meer informatie kan je hierover vinden op mijn site bij de probiotica.
Succes!

ingrid
07-07-2014 12:56
beste Annette, ivm dit tekort aan electrolyten en div. mineralen door het vele zweten van de paarden tijdens training heb ik een (natuur) liksteen gehangen maar wat doe ik al het paard dit gewoon niet wil aanraken. laat staan er iets van likken.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie