Drs. Annette van Weezel Errens

Drs. Annette van Weezel Errens


Drs. Annette van Weezel Errens is veterinair en heeft "het Nieuwe Voeren" ontwikkeld. Een voedingsconcept op basis van de natuurlijke behoeften van het paard. Kijk voor meer informatie en het gratis handboek "Het Nieuwe Voeren" op www.equilin.eu

Magnesium alarmbellen



Drie jaar geleden luidde de Gezondheiddienst voor Dieren de magnesium alarmbellen.  25% van de gezonde paarden had een aangetoond magnesiumtekort, van de zieke paarden was dit zelfs 55%. Magnesium is een belangrijk mineraal en betrokken bij 300 enzymfuncties. Paarden met een klinisch tekort zijn vaak erg gespannen en nerveus, omdat spieren zich niet meer goed kunnen ontspannen. Ook worden ze blessuregevoeliger, omdat de spanning op pezen en banden toeneemt bij een verminderde ontspanning in de spieren. Kun je dit voorkomen door extra magnesium bij te voeren?

Hoe toon je aan dat een paard een magnesiumtekort heeft? Magnesium is actief in de cellen, verminderde enzymfuncties treden hier dus ook op. Bij een tekort wordt magnesium elders uit het lichaam vrijgemaakt en door de bloedbaan vervoerd naar de plaatsen waar het nodig is (bijv. spier- en zenuwweefsel). Als men dan een monster analyseert kan het zijn dat men in het bloed een normale of verhoogde magnesiumwaarde meet, maar er wel sprake is van een tekort op dat moment, omdat het lichaam het tekort zelf aanvult (meestal uit botweefsel).

Wil je echt weten of je paard een magnesiumtekort heeft dan zou je een monster van het spierweefsel (spierbiopt) moeten nemen maar dan nog kun je discussiëren over referentiewaarden. Dit geldt voor alle bloeduitslagen. Daarom zou je minimaal 1 x per jaar een bloedmonster van je paard moeten laten nemen als je paard helemaal gezond is, zodat je referentiewaarden van het paard zelf hebt. Dit kan door middel van het GD Horse Care pakket.

We weten dat paarden, zeker met verhoogde behoeften door extra spierarbeid vaak een tekort hebben aan magnesium, omdat het simpelweg te weinig in het normale voer aanwezig is. Of de opname wordt verdrongen door de aanwezigheid van andere stoffen in het voer (bijv. calcium).
Naar mijn mening kan je gezien de zeer geringe kans op overdosering bij bovenstaande klinische symptomen gerust enkele weken magnesium als supplement bijvoeren en kijken hoe het paard daarop reageert voordat je allerlei ingrijpende spierbiopten gaat nemen. Een enkelvoudig supplement geeft het duidelijkst een antwoord op een bepaald tekort. Let op: Paarden die minder gaan presteren/ niet lekker in hun vel zitten hebben meestal meerdere tekorten. Het bijvoeren van een enkele mineraal/vitamine geeft dan niet gewenste resultaat.

De motor van het paard zit in de darmen en draait op een gezonde darmflora. Als de zuurtegraad (pH) hier goed is zal het paard in de blinde darm en dikke darm nog aanzienlijke hoeveelheden mineralen opnemen. Als de darmen verzuurd zijn dan worden extra voedingsstoffen slecht opgenomen en kun je supplementen voeren wat je wilt zonder effect. Helaas hebben bijna alle paarden in meer of mindere mate last van verzuurde darmen. Dit omdat krachtvoer een verzurend effect heeft op de darmen, ook kuil- en het meeste weide gras is niet het natuurlijke ruwvoer van een paard.

Dus vermoed je voedingstekorten bij je paard, kijk dan eerst eens goed naar het rantsoen. Hooi en matige beweiding, met minimale hoeveelheden krachtvoer is het best. Eventueel kan je met een probiotica de darmflora herstellen. Pas als deze weer goed functioneert, is het zinvol om eens goed te kijken welke stoffen het paard nog meer nodig heeft voor het optimaal functioneren van zijn lichaam.

Lees meer:
Spierstijfheid
Spierbevangenheid




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



carry
05-04-2016 10:20
ik wil mijn paard met een chronische peesblessure
magnesium met taurinepoeder gaan geven.welke moet ik hebben.

VoerVergelijk.nl
05-04-2016 11:42
VoerVergelijk is een onafhankelijke website, dus wij adviseren geen producten. De magnesium supplementen in onze database kunt u bekijken via de volgende link: http://www.supplementenvergelijk.nl/supplementen/toepassing,Magnesium/sorteren,supplement_beoordeling_gem,desc





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie