Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Doodsvaardersplassen bijna ten einde?



Afgelopen maart sprak ik mijn zorgen uit over de situatie op de Oostvaardersplassen. Elk jaar is er een hoop ophef over het natuurgebied en ik denk dat het weghalen van de grote grazers misschien wel de beste optie is. We zijn ruim een half jaar en veel nieuwsberichten verder. Er lijkt nu eindelijk schot in de zaak te komen met het nieuwe convenant. Maar ook dit zorgt weer voor voldoende commentaar. Het lijkt wel een kwestie waarin er altijd mensen ontevreden zullen zijn.

Op 20 juli hebben gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland en directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer een convenant ondertekend om de samenwerking voor het beheer van de Oostvaardersplassen te versterken. Er zijn nieuwe afspraken, voor zowel de korte als lange termijn, vastgelegd in het convenant. Hierbij is de provincie verantwoordelijk voor het beleid en Staatsbosbeheer voor de uitvoering en het beheer van het natuurgebied.

Voor de uitvoering van de maatregelen op korte termijn is er 3 miljoen Euro beschikbaar gemaakt door de provincie. Op korte termijn zal er gestart worden met de aanleg van in totaal 300 hectare bosschages voor beschutting van de dieren en het langer onder water zetten van 500 hectare voor de vogels. Daarnaast zal nog voor of tijdens de winter het aantal grote grazers flink worden teruggebracht.

In mijn vorige column was te lezen dat er alleen in de maand maart van dit jaar in totaal 1155 grote grazers zijn gestorven. Het ging om 157 paarden, waarvan 20 een natuurlijke dood zijn gestorven en 137 paarden geschoten, omdat op basis van de conditie en het gedrag deze dieren het einde van de winter waarschijnlijk niet zouden halen. In de zomer zouden de overgebleven dieren weer aan moeten sterken en voldoende vetreserves op moeten bouwen om de komende winter weer te overleven.

Om conditieherstel te kunnen realiseren heeft het paard extra energie (EWpa) en eiwit (VREp) nodig. Voor de aanzet van 1 kg spiermassa is ongeveer 1,1 EWpa en 475 gram VREp nodig. Als je aanneemt dat het gras een EWpa heeft van 0,79 (CVB 2013, gehaltes gras, standweide), dan moet een paard dus 1,39 kg droge stof gras eten om voldoende energie binnen te krijgen om 1 kg spiermassa aan te zetten. Dit komt neer op bijna 8 kg vers gras. Voor de aanzet van 1 kg vetweefsel is zelfs 3,7 EWpa nodig. De Konikpaarden op de Oostvaardersplassen met ondergewicht moeten dus eerst veel extra gras eten om terug in conditie te komen en vervolgens nog veel meer om vetreserves op te bouwen.

Het stelt mij enigszins gerust dat er besloten is om binnen aanzienlijke tijd het aantal grote grazers terug te brengen van ca. 5000 naar 1100 dieren. Wat mij ook deugd doet is het feit dat de paarden zoveel mogelijk worden gevangen en verplaatst zullen worden naar andere natuurgebieden. De mogelijkheden voor het herplaatsen van de edelherten wordt momenteel nog onderzocht. De Heckrunderen blijven voorlopig in de huidige aantallen aanwezig. Met deze aanpassingen en de geplande realisatie van extra beschutting, hoop ik dat de natuur de kans krijgt zich te herstellen om zo voldoende voedsel aan te bieden aan de dieren die er leven.
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (2)



Hetty Koenraads
29-10-2018 13:47
Het convenant is leuk op papier, de toezeggingen ook. Als je je had verdiept in de uitvoering (en planning ervan) had je geweten dat deze dieren weer een barre winter tegenmoet gaan, dat er nog steeds totaal geen beschutting is, dat dieren pas volgend jaar ergens verplaats worden (en slecht 180 paarden) - bijna 400 blijven achter en dat op korte termijn (tenzij de rechter het verbiedt) 1000 edelherten (of meer, afhankelijk van de telling die nu gedaan wordt) worden afgeschoten.... zo rooskleurig als het het voorstelt is het dus niet - of nog niet.

Anneloes
06-11-2018 21:31
Ik zie die herten liever vandaag als morgen afgeschoten worden. Iedere dag dat ze er langer lopen, eten ze namelijk meer van het voedsel wat de rest van de dieren de winter door moet helpen. En herplaatsen is bij herten nu eenmaal lastig. Het is stressvol en er is al een overschot.

Verder hoop ik dat ze alleen hengsten in het gebied laten, dus de merries verwijderen. Op die manier voorkom je nieuwe aanwas en kan je deze vanuit andere gebieden aanvoeren, waar ze normaal geslacht worden vanwege opnieuw overschot. De runderen waren al bezig met uitsterven in dit gebied, mits ze zich aan de 1100 dieren houden, blijft dat een kleine groep verwacht ik. Hoewel alleen stieren houden ook daarvoor een mooie oplossing zou zijn.





Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie