Ir. Olga Dansen

Ir. Olga Dansen


Olga is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar studie aan HAS Den Bosch raakte zij geïnteresseerd in diervoeding. Door haar stage aan de Universiteit in Utrecht werd haar duidelijk dat ze graag in de paardenvoeding verder zou willen. Verder werkt Olga als stalmedewerker op een manege/pensionstal en heeft ze een verzorgpaard waar ze dressuurwedstrijden mee rijdt, maar ook graag een bosrit mee gaat maken.

Onbezorgd op vakantie



De vakantieperiode zit er weer aan te komen en met het huidige weer in Nederland zullen er veel mensen toch liever de zon op gaan zoeken dan thuis blijven. Een last minute is zo geboekt, maar de verzorging van je paard overdragen aan iemand anders kan soms wat lastig zijn. Zeker wanneer je je paarden aan huis hebt staan is dat een heel geregel.

Je paard is een bepaald dagschema gewend, maar is ook bekend met bepaalde gewoontes. Als je op vakantie gaat, wil je dat je paard hier zo min mogelijk hinder van ondervind. Je gaat dus op zoek naar iemand die je paard wil en kan verzorgen en zich zoveel mogelijk aan jouw voerschema houdt. Daarnaast ga je jezelf afvragen of je wil dat je paard ook wordt gereden? Of is je paard misschien ook eens toe aan vakantie? Zelf ben je op een gegeven moment echt toe aan vakantie. Ik kan mezelf best voorstellen dat een paard dat gevoel ook kan hebben. Hoe veel variatie je ook in je trainingsschema inbrengt, ik denk dat het resetten van het paardenbrein door middel van vakantie best eens goed kan zijn.

Wanneer je paard in een goede conditie verkeerd denk ik dat je je paard vrij makkelijk een maandje vakantie kan geven. Bouw de arbeid wat af voordat je vertrekt en zodra je terug bent pak je dit weer langzaam op. Maar! Vergeet niet dat je dus ook je rantsoen hier op aan moet passen. De behoefte van je paard neemt af en dus moet je het rantsoen hier op aan passen. Ook dit dient langzaam te gebeuren. Snelle rantsoenwisselingen kunnen er namelijk voor zorgen dat het maagdarmkanaal van je paard van slag raakt. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot koliek. En als er iets is wat je niet wil op vakantie, dan is het wel het krijgen van een telefoontje dat de dierenarts naar je paard moet komen kijken.

Bij het aanpassen van je rantsoen begin je met het afbouwen van de hoeveelheid krachtvoer. De basis van het rantsoen moet altijd ruwvoer zijn. Hier zal je dus weinig aan hoeven te veranderen, tenzij je paard makkelijk dik wordt. Staat je paard in een volle grasweide, dan kan het zinvol zijn om een deel van het grasrantsoen te vervangen door grofstengelig hooi. Dit kan je bijvoorbeeld bereiken door strookbegrazing toe te passen en hooi bij te voeren. Op deze wijze beperk je de kans op een paard met vakantiekilo’s.

Idealiter zou je een rantsoenberekening moeten uitvoeren om te bezien hoeveel krachtvoer je nog zou moeten voeren. In principe zou een paard zonder arbeid genoeg moeten hebben aan enkel kwalitatief goed ruwvoer. Je weet dan alleen niet zeker of de vitaminen en mineralenbehoefte dan volledig gedekt wordt. Bij twijfel kan je altijd een compleet vitaminen en mineralen supplement verstrekken.

Mocht het zo zijn dat het opeens nog heel erg warm gaat worden, dan geven we je hier 10 zomertips om je paard tegen de hitte te beschermen.

Fijne vakantie allemaal!
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie