Ir. Marike Jacobs

Ir. Marike Jacobs


Marike is afgestudeerd aan Wageningen Universiteit voor de masteropleiding Animal Nutrition en gespecialiseerd in paardenvoeding. Tijdens haar jeugd raakte zij door ervaringen met paarden met diverse gezondheidsproblemen steeds meer geïnteresseerd in voeding. Na haar hbo-opleiding aan HAS Den Bosch besloot zij zich verder in dier- en paardenvoeding te specialiseren. Regelmatig verschijnt op VoerVergelijk een column van haar hand.

De toekomst van paardenvoer en paarden voeren



Eens in de zoveel tijd komt er iets voorbij, waardoor ik ga nadenken over de toekomst. Dit keer was het TTJOJPZ-concept van Pavo, oftewel ‘thuisbezorgd terwijl jij op je paard zit’. Het internet weet overal zijn toepassingen te vinden, inmiddels zelfs tot ver in de stal. Naast de ontwikkelingen van inkoop- en verkoop van voer, zijn er meer punten waarop paardenvoer en de manier waarop paarden gevoerd worden, ontwikkelen.

Insectenmeel als eiwitbron?
Daar waar eiwit in onderhoud- en vrijetijdsproducten minder van belang is, worden sport-, fok- en seniorenvoeders uitgerust met een wat hoger eiwitgehalte. En eiwit is nog steeds duur; de vraag is hoog, maar het aanbod beperkt. Voorbeelden van eiwitbronnen in paardenvoer zijn o.a. soja en gluten uit granen.

In de diervoederindustrie is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar insectenmeel als grondstof. De kweek van insecten is duurzaam en levert een hoge kwaliteit eiwit. Ook scoort het beter dan soja en vismeel op het gebied van energie en de aminozuren lysine en methionine. Op dit moment wordt vooral de toepassing van insecteneiwit en insectenvet in de pluimvee- en varkenssector bekeken. Ook paarden snacken regelmatig een insectje, maar past insectenmeel in een paardenvoer?

Speciale verpakkingen tegen beestjes
Daar waar insecten zouden kunnen worden gebruikt als grondstof, kunnen ze ook een enorme plaag vormen. Elke voerproducent krijgt vroeg of laat eens te maken met rijstmeelkevers, klanders of mijten. Deze insecten veroorzaken schade en vervuilen het voer, waardoor de houdbaarheid snel terugloopt en de verkoopbaarheid vermindert. Door de klimaatverandering wordt het insectenprobleem steeds groter, ook in ons land. Vanuit de verpakkingen-hoek komen daarom steeds meer mogelijkheden om paardenvoer op een speciale, luchtdichte manier te verpakken. In Nederland is dit nog niet zo bekend, maar in Duitsland en andere landen des te meer. Vacuüm- en speciale atmosfeer-verpakkingen zijn daar al niet meer weg te denken, allemaal ten behoeve van een langere houdbaarheid (tot meer dan een jaar) en bescherming tegen beestjes.

Voersystemen: van voerautomaat tot haver en hooi
Lang dacht men dat gras het enige voer was voor paarden. Toen kwam haver en werd gras gedroogd tot hooi. Ondertussen kun je het zo gek niet bedenken of het bestaat, van kuilvoer tot krachtvoer met 40% vet tot graanvrije producten tot gemicroniseerde bietenpulp. Lang was brok het enige bestaande krachtvoer, tegenwoordig wordt minstens zoveel muesli gevoerd. Wat zal er na muesli komen? Sommigen denken dat men steeds meer teruggaat naar de basis, naar hooi, haver en hooguit een mineraalkorrel. Maar de commerciële krachtvoermarkt zal zich blijven ontwikkelen. En waarschijnlijk zal de eerstvolgende ontwikkeling weer een verrassing zijn!

Lees meer:
Insectenmeel: grondstof van de toekomst
 




meer columns | Naar de home pagina




Reacties (0)







Naam
E-mail
Update Houdt mij op de hoogte

Reactie