Bezoekersvraag

Kennisbank

Teveel eiwit voor oude pony?


Door bezoeker Lierop op 31-05-2011

Ik heb een pony van 24 jaar oud en is aan de magere kant. Hij krijgt het hooi niet meer weg, draait er proppen van. Dit is al nagekeken door de dierenarts en tandarts. Deze kunnen er verder niets meer aan doen. Nu heb ik afgelopen winter hem gevoerd met grasbrok van Hartog en een meal met een laag eiwitgehalte. Nu geef ik dit zelfde in dezelfde hoeveelheid en nu staat hij volgens mij stijf van de eiwit. Hij heeft een harde dikke manenkam en div schijven op zijn lichaam. Nu is mijn vraag: wat moet ik doen,is het wat ik denk en wat moet ik hem geven of juist niet meer geven?
Antwoord:

Als paarden/pony's ouder worden dan wordt de toestand van het gebit steeds minder. Bij het ene paard gaat dit sneller dan bij het andere. Oudere paarden krijgen echter op termijn allemaal te maken met gebitsproblemen, waardoor de voeding aangepast moet worden.

Grasbrok is gemakkelijk te voeren aan een oude pony en kan ook vochtig gevoerd worden, waardoor ze het nog gemakkelijker opnemen. Grasbrok is echter zeer rijk aan eiwit. Het bevat ca. 15 - 20% ruw eiwit.

Doordat oudere paarden minder efficiënt worden in de vertering/opname van eiwit hebben zij baat bij een krachtvoer met een hoger eiwitgehalte (ca. 12 - 14% ruw eiwit). Indien grasbrok als enige ruwvoer wordt gegeven en in grotere hoeveelheden dan bestaat de kans dat er teveel eiwit gevoerd wordt.  

Waarschijnlijk heeft de pony in de winter geen moeite gehad om deze hoeveelheden eiwit te verwerken in verband met verhoogde behoefte door temperatuur en geen/weinig grasopname. Nu het zomer is en hij waarschijnlijk ook nog wat gras eet, zou de hoeveelheid eiwit in het voer teveel kunnen worden.  

Het rantsoen zou dan aangepast moet worden en het eiwitgehalte in het rantsoen verlaagd. Er zijn speciale seniorenvoeders verkrijgbaar die als compleet voer dienen, dus zowel ruwvoer als krachtvoer. Een ander alternatief voor grasbrok zou gehakseld ruwvoer kunnen zijn. Vaak kunnen paarden met een verminderd gebit dit nog wel opnemen. Let hierbij wel op het eiwitgehalte, want dit kan bij luzerneproducten ook zeer hoog zijn.

Lees meer over voeding voor oude paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (1)Jacqueline
20-04-2012 21:46
Ik zou zeggen probeer de Subli Senior Priores eens uit. Die werkt perfect.
Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam