Bezoekersvraag

Kennisbank

Shetlander met insulineresistentie


Door bezoeker Bruin op 12-04-2011

Wat voeren behalve ruwvoer aan shetlander met insulineresistentie. Geen suiker en eiwit. Ben bang dat hij een tekort aan vitaminen en mineralen krijgt met alleen hooi dat geweekt in water is.
Antwoord:

Een shetlander dient sober gevoerd te worden. Helaas is het niet mogelijk om geen suiker en eiwit te voeren. Ieder rantsoen bevat suiker en eiwit. Door goed op de kwaliteit van het ruwvoer te letten kan de hoeveelheid suikers en eiwitten in het rantsoen wel gereduceerd worden.

Eiwitten hebben geen directe invloed op insulineresistentie, maar hoge gehalten aan eiwitten zijn niet gewenst voor pony's die sober gevoerd moeten worden, zoals shetlanders.

Door een goede selectie te maken in het ruwvoer, bij voorkeur niet te rijk hooi, kan het grootste gedeelte van de behoefte al gedekt worden. Om een idee te krijgen over de hoeveelheid suikers in het ruwvoer kan een analyse uitsluitsel geven.

Afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer kan de behoefte van een shetlander gedekt worden met uitsluitend hooi. Mocht je twijfelen geef dan bijvoorbeeld een vitaminekoek bij of een klein beetje vitamine/mineraalvoer. En een liksteen is altijd goed!

Lees meer:
Rantsoen voor shetlanders
Hooi weken in water
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam