Bezoekersvraag

Kennisbank

Diarree tijdens het rijden


Door bezoeker Lagher op 09-04-2011

Ik heb een 9 jaar oude friese ruin die op sommige momenten behoorlijk diarree heeft. Op stal is zijn mest dan gewoon, maar tijdens het rijden wordt de mest steeds dunner. Vaak is de eerste keer mesten gedurende het rijden nog redelijk normaal, maar wordt de mest gedurende het uur zo dun, dat het er op een gegeven moment uitspuit. Deze diarree heeft hij een aantal keer per jaar en duurt gemiddeld een week. Qua voer en weidegang zijn er geen grote veranderingen geweest. Voordroog hooi krijgt hij twee keer daags en hij staat op stro gestald. Ik rijd het paard onder het zadel en aangespannen op B-niveau. Ik zie zelf een overeenkomst tussen zijn diarreeperiode en het weer. Ik hoop dat jullie mij een advies kunnen geven.
Antwoord:

Er zijn veel paarden die tijdens het rijden dunne tot zeer slappe mest hebben, terwijl de mest op stal wel normaal is. Dit heeft hoodfzakelijk te maken met de spanning en stress tijdens het rijden. Daarnaast zorgt inspanning voor een stimulering van de darmen. Hierdoor kan de passage van het voedsel versnellen, waardoor er minder water uit de voedselbrij wordt onttrokken in de endeldarm en de mest dus slapper blijft.

Het regenachtige weer kan invloed hebben, maar hiervoor is niet direct een aanleiding te noemen. Oorzaken zouden kunnen zijn: extra spanning met regenachtig weer, andere samenstelling van het gras of langere tijd op stal.

Alleen als de mest zowel op de stal als tijdens het rijden erg slap is, betekent dit een verstoring in het maagdarmkanaal. In dit geval hoeft hierover geen zorgen gemaakt te worden. Mocht je toch twijfelen, raadpleeg dan een dierenarts.

Wel kun je extra aandacht besteden aan de gezondheid van de spijsvertering. Om de spijsvertering te ondersteunen is het belangrijk om je paard liefst onbeperkt de beschikking te geven over ruwvoer, zoals hooi of voordroog. Probeer minimaal 3x daags ruwvoer te geven en laat je paard niet langer dan 6-8 uur vasten. Verder zouden bijvoorbeeld zemelen, luzerne of gist gevoerd kunnen worden. Deze producten stimuleren de spijsvertering en houden deze gezond. Ook zijn er diverse supplementen verkrijgbaar voor paarden met slappe mest, maar in dit geval zal het effect hiervan twijfelachtig zijn.

Lees meer:
Slechte spijsvertering

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam