Bezoekersvraag

Kennisbank

Tweejarige te mager


Door bezoeker Pee op 23-03-2011

Ik heb een 2 jarige KWPN hengst die dag en nacht op het land staat alleen is hij nu momenteel best wel ingevallen, en nu zoek ik voer voor hem om hem weer een beetje op te knappen dat hij weer wat aan gaat komen, hij staat nu op 4 plakken hooi(kleine baaltjes) en 4 kilo veulenbrok met structuur voer gemixt, maar wat zouden jullie mij aanraden?
Antwoord:

Bij jonge paarden is het belangrijk om de conditie en de groei nauwlettend in de gaten te houden. Jonge paarden die in een groeispurt zitten hebben veel extra energie nodig. Daar is bijna niet tegenop te voeren. Indien het rantsoen in orde is, zal het paard na de ergste groeispurt vanzelf weer beter op gewicht komen.

Dag en nacht weidegang is erg goed voor jonge paarden, omdat ze daardoor veel bewegen en constant vezelrijke voeding kunnen eten. De afgelopen maanden bevat het gras echter zeer weinig voedingsstoffen, waardoor goed bijvoeren gewenst is. Dan kan onbeperkt hooi van goede kwaliteit gevoerd worden. Let op dat het hooi voldoende voedingsstoffen bevat. Grof langstengelig hooi kan zeer weinig voedingsstoffen bevatten, waardoor een jong paard tekort kan komen. Lees alles over ruwvoer

Om het ruwvoerrantsoen nog wat extra op te waarderen zou luzerne bijgevoerd kunnen worden. Luzerne is rijk aan essentiële aminozuren die belangrijk zijn bij de groei en geeft een paard wat extra 'body'. Let op: de calcium/fosforverhouding van luzerne is erg scheef. Bij jonge groeiende paarden is een overmaat aan calcium niet gewenst, waardoor dit gecompenseerd zou moeten worden door het krachtvoer of extra granen/zemelen. Granen zijn rijk aan fosfor, waardoor de calcium/fosfor verhouding in balans blijft.

De hoeveelheid krachtvoer in het rantsoen in al aan de forse kant voor een tweejarige, dus extra krachtvoer bijvoeren zal niet de oplossing zijn. Zoek de oplossing in de kwaliteit en de hoeveelheid van het ruwvoer. Als het gras straks weer begint te groeien in de weide dan zal het paard hier ook veel extra's uit kunnen halen.

Lees meer:
Opfok (1 t/m 3 jaar)
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam