Bezoekersvraag

Kennisbank

Extra krachtvoer voor verharen?


Door bezoeker de Jong op 14-03-2011

Bij ons op de manege wordt geadviseerd om extra krachtvoer te geven tijdens de overgang van winter naar voorjaar, als de paarden hun wintervacht verliezen en korter zomerhaar krijgen. Is dit nodig? Zij werken 5x per week een uur in de bak of we maken een buitenwandeling.
Antwoord:

In het voorjaar wisselen paarden de dikke wintervacht voor hun nieuwe zomervacht. Dit verharen gaat redelijk geleidelijk. Het klopt dat het verharen een beetje extra energie kost, maar dit is dusdanig weinig dat dit niet met extra krachtvoer gecompenseerd hoeft te worden. Er zijn zelfs paarden, waarbij het niet gewenst is om nog extra krachtvoer te geven vlak voor het weideseizoen, omdat ze dan teveel aan zullen zetten en in de loop van het seizoen wellicht te zwaar worden. 

Om het verharing te ondersteunen zou het bijvoeren van lijnzaadolie of andere plantaardige olie wel kunnen helpen. Ook spelen mineralen, zoals zink, zwavel en biotine een rol bij de conditie van de vacht. Deze mineralen zitten in gevarieerde hoeveelheden in krachtvoer, maar door de hoeveelheid krachtvoer te verhogen worden ook andere voedingsstoffen verhoogd die het paard niet extra nodig heeft, zoals extra energie en eiwit. Indien nodig kunnen deze voedingsstoffen voor de vacht beter door middel van supplementen bijgevoerd worden.     

In het voorjaar zullen de paarden weer overgaan van de stal naar de weide. Om de overgang van stal naar weide zo soepel mogelijk te laten verlopen is het raadzaam om dit zeer geleidelijk op te bouwen, zodat de paarden langzaam aan het nieuwe grasrantsoen kunnen wennen.

Lees meer:
Moeilijk verharen
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam