Bezoekersvraag

Kennisbank

Suikerpercentage in suikerbietenpulp


Door bezoeker Beumer op 11-03-2011

Ik heb een vraag over het voer wat ik aan mijn paarden geef. Ik geef gecombineerd met brok en muesli ook Equifyt Zupa. Daar zit 55% bietenpulp is. De 18-jarige pony van mij is 2 keer hoefbevangen geweest en mijn paard haalt heel veel energie uit voer dus snel druk en gespannen, maar toch wat moet geven omdat hij op Z dressuur niveau loopt en om hem vol te houden. Ik moet dus oppassen met suiker. Nou heb ik op internet gezocht maar het wordt me nou niet echt duidelijk hoeveel suiker er in bietenpulp zit en of dit kan voor suikergevoelige paarden. Kunnen jullie mij daar antwoord op geven? of misschien dat Subli Seniores Priores beter zou zijn?
Antwoord:

Volgens het CVB Tabellenboek bevat Gedroogde suikerbietenpulp 7,3 - 22,3 % suiker, afhankelijk van de soort suikerbietenpulp die in het voer verwerkt wordt. Suikerbietenpulp is een restproduct van de suikerwinning. Afhankelijk van de techniek wordt meer suiker uit het product onttrokken en blijft er minder suiker in de pulp achter.

Het percentage suiker in de Equifyt Zupa is bij ons niet bekend, maar zal naar verwachting wel iets hoger zijn dan de Subli Seniores Priores. Echter bevatten de grondstoffen van Equifyt Zupa (gras, bietenpulp en lijnzaad) zeer weinig zetmeel. 

Het percentage suiker en zetmeel in de Subli Seniores Priores is relatief laag met 4% suiker en 11% zetmeel.

Let op: Brok en muesli kunnen ook veel suiker bevatten. En let tevens op het ruwvoer en de weidegang. De hoeveelheden suiker(fructaan) in gras kan in het voorjaar enorm variëren, waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan.

Lees meer:
Overgang stal naar weide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam