Bezoekersvraag

Kennisbank

Voldoende vitaminen/mineralen bij 24/7 weidegang?


Door bezoeker BR op 28-04-2020

Ik ben een beetje aan het puzzelen geslagen om uit te rekenen wat voor vitamines en mineralen mijn paard nodig heeft. Het is een Irish Sport Horse van 9 jaar, 1.60m en heeft de neiging snel dik te worden. Hij staat sinds een paar weken 24/7 op de wei, en ik wilde kijken wat voor aanvullende voeding hij nodig heeft. Echter, wanneer ik kijk in jullie overzicht van het grasrantsoen , waarbij ik zijn inname baseer op 16 uur, en de vitaminen en mineralen behoefte uitreken, op basis van 600kg paard, dan lijkt het alsof hij zijn vitamines en mineralen uit het gras kan halen. Dit lijkt echter tegenstrijdig met wat ik overal lees over de noodzaak om bij te voeren bij weidegang ivm een tekort aan vitamines en mineralen. Kunnen jullie me hier verder mee helpen? Alvast bedankt!
Antwoord:

Het klopt dat als je uitgaat van voedingswaarde van weidegras voor paarden en als jouw paard 24/7 in de weide loopt dat de behoefte theoretisch gedekt zal worden. Echter is de praktijk vaak weerbarstiger:
- Veel paardenweiden hebben geen gemiddelde grasmat, maar zijn bijvoorbeeld kaal gegeten of vertrapt
- Seizoensinvloeden; denk aan droogte of in de winter als het gras slecht groeit
- Verhouding gras/onkruiden; gras bevat veel vitaminen en mineralen, maar in veel paardenweiden groeit veel onkruid wat weinig voedingswaarde bevat
- Geen/weinig bemesting; waardoor gras weinig voedingswaarde bevat
- Grond- en grassoort; beïnvloed de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het gras 

Deze factoren kunnen allemaal leiden tot tekorten van (sommige) vitaminen en mineralen. Hierdoor wordt geadviseerd om geen risico te lopen en daarom vitaminen en mineralen aan te vullen. 

Ditzelfde geldt voor ruwvoer. De kwaliteit hiervan is ook dusdanig wisselend en ruwvoeranalyses worden weinig uitgevoerd, waardoor je geen garantie hebt dat jouw paard geen tekorten krijgt. 

Lees meer:
Hoeveel gras wordt gegeten bij 24 uur weidegang?
Grasrantsoen

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam