Bezoekersvraag

Kennisbank

Flitsender en meer energie?


Door bezoeker Liesbeth op 06-03-2011

Mijn 15 jarige Gelderse paard van 1.69 m wordt 3 uur per week recreatief bereden en 5 uur per week intensief dressuurmatig op M2 niveau. Wij geven onze merrie 1 kilo Derby compact per dag, verdeeld over 2x. Ze krijgt 4x per dag kuil. Het is niet mogelijk om hooi te krjgen, dat voeren ze niet bij ons alleen op medische indicatie.. helaas. Ze staat op mix van houtvezel en stro. Ze is vaak al na 20 minuten rijden mat en kan erg stijf zijn in het begin. Ook wordt ze zwaar in de hand na een half uur en gaat van achter sloffen. Jury geeft steeds commentaar dat het niet flitsend genoeg is. Toch heeft ze heel krachtige en ruime bewegingen. Het zal ook vast aan mij liggen maar wellicht kan ander of meer voer ook helpen?
Antwoord:

Uit jouw informatie blijkt dat je paard intensief getraind wordt. Helaas wordt niet aangegeven hoeveel kuil je paard krijgt in die vier keer, maar de combinatie met 1 kilo sportbrok kan weinig zijn voor een volwassen paard. Aangezien je aangeeft dat ze snel mat wordt en haar energie kwijt is, verwacht ik dat ze simpelweg energie tekort komt. Op termijn zou dan ook vermagering op kunnen treden.

Vier keer per dag kuil is een goede frequentie en gedeeltelijke strobedekking in de stal zorgt ervoor dat je paard genoeg tijd aan eten kan besteden. De kwaliteit van de kuil is wel van belang. Natte kuil is bijvoorbeeld ongeschikt voor paarden, omdat deze een verzurende werking heeft en veel suikers bevat. Dit kan een negatief effect hebben op de prestaties. Kijk daarom kritisch naar de kwaliteit van je ruwvoer. Lees alles over ruwvoer

Door de hoeveelheid goede kwaliteit ruwvoer te verhogen, krijgt je paard meer energie binnen en zou ze het werk ook beter moeten kunnen volhouden. De energie die een paard uit ruwvoer haalt, is zeer geschikt voor dressuurwerk. De vezels uit ruwvoer worden namelijk omgezet tot vetzuren, die langzame energie voor de spieren verzorgen en geen afvalstoffen (lactaat) geven die in de spieren ophopen.

Naast meer ruwvoer(of andere kwaliteit) zou je het krachtvoer kunnen verhogen naar bijvoorbeeld 2 kg per dag. In combinatie met het ruwvoer zou dat al verschil moeten maken. Merk je hierbij na enkele weken geen verschil, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Raadpleeg bij twijfel de dierenarts.

Antwoord: Marike Jacobs

Lees meer:
Hoe werken energu boosters?
Energieverhogende voeders

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam