Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi met laag eiwitgehalte


Door bezoeker Bongaerts op 29-03-2010

Mijn jonge paard van bijna 2 staat in een groepje in een paddock en over een poosje op het land. Zij kan in principe de hele dag hooi eten en krijgt van mij 1 kilo (over twee voerbeurten verdeeld) youngstock and mares van D&H. Daarin gaan wat supplementen, marstall force en Grand Meadow Grand HA Synergy (ivm twee operaties in eerste levensjaar). Nu blijkt het hooi wat de paarden krijgen laag in eiwit te zijn. Wat kan ik mijn jonge paard geven om dit aan te vullen en/of moet ik haar wel bijvoeren wat betreft het lage eiwitgehalte. Iemand raadde mij aan om haar luzerne te geven. Zou dit nodig zijn?




Antwoord:

Ten eerste is belangrijk om vast te stellen hoe bepaald is dat het eiwitgehalte van het hooi laag is. Als er een ruwvoeranalyse is uitgevoerd heb je een precies beeld van het eiwitgehalte en kun je de rest van het rantsoen hierop aanpassen. Een ruwvoeranalyse kan uitgevoerd worden bij het BLGG in Oosterbeek. Als de paarden moeilijk in conditie blijven of slecht groeien en uitdijen, terwijl er onbeperkt hooi werd aangeboden(met een aanvulling van krachtvoer) kan dit een indicatie zijn dat ze iets tekort kwamen.

Vaak kun je zelf een inschatting maken van de kwaliteit van het hooi. Hoe groener en fijner het product is, hoe hoger de voedingswaarde en het eiwitgehalte. Zeer langstengelig hooi met een bruinige kleur heeft meestal een lagere voedingswaarde. De bemesting, het grassoort en de snede hebben invloed op het eiwitgehalte. De eerste snede is meestal het meest eiwitrijk en hoe meer bemesting, hoe hoger het eiwitgehalte.

Jonge paarden zijn volop in de groei. Paarden hebben eiwitten van goede kwaliteit nodig om te groeien en spieren op te bouwen. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Een eiwittekort bij jonge paarden kan schadelijk zijn. Luzerne kan zeer waardevol zijn als aanvulling op het rantsoen. Luzerne is rijk aan goed verteerbare eiwitten, essentiële aminozuren, mineralen en sporenelementen. Een paar kilogram per dag bijvoeren zorgt voor een opwaardering van het ruwvoerrantsoen. Luzerne is verkrijgbaar in diverse varianten. Bekijk luzerne producten. Geef niet meer dan 1/3 van het totale ruwvoerrantsoen aan luzerne in verband met de scheve calcium/fosfor verhouding of compenseer dit met fosforrijke producten(zoals granen/zemelen).

Als de paarden weer het land op gaan zullen zij extra eiwitten binnenkrijgen van het voorjaarsgras. Afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van het gras kan de hoeveelheid luzerne vermindert (of gestopt) worden. 
 

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam