Bezoekersvraag

Kennisbank

Stro ipv eitwitrijk voordroogkuil?


Door bezoeker Nagel op 01-12-2019

Bij ons op stal voert men ineens smorgens stro en savonds voordroogkuil wat erg eiwitrijk zou zijn volgens de staleigenaar daarom dus smorgens stro. Mijn paard is duidelijk ongelukkig en kilos afgevallen. Is het zo dat als je voordroogkuil voert dat je dan het andere dagdeel stro moet voeren. Ik mag hem nu bijvoeren met brokken, hij krijgt standaard smorgens een kilo en savonds een kilo brok, is 1.72 6 jaar oud en l dressuur




Antwoord:

Stro wordt vaker gebruikt om extra ruwvoer te geven aan paarden, bijv een plakje stro per dag om iets extra te knabbelen te geven. Dit kan geen kwaad. Stro bevat weinig eiwit, vitaminen en mineralen. Daarom is het belangrijk om voldoende voeding te geven om aan de behoefte van het paard te voldoen. Een standaard richtlijn is 1,5 kg ruwvoer per 100 gram lichaamsgewicht per dag. Als jouw paard 600 kg weegt, dan zou je 9 kg ruwvoer moeten geven. Hiervan kun je bijv. 2 kg stro voeren, maar dan zou je nog ca. 7 kg hooi, voordroog of ander ruwvoer moeten geven om aan de basisbehoefte te voldoen. 

Om zeker te weten wat er precies in het voordroogkuil zit kun je een ruwvoeranalyse laten uitvoeren. Voor ca. EUR 25,- kun je al een goede indicatie krijgen van het eiwitgehalte. 

Als het voordroogkuil een zeer hoog eiwitgehalte heeft dan is het niet wenselijk om hier veel van te geven, dus dan is een goede oplossing om een deel met stro te vervangen, maar als jouw paard te mager blijft dan zou je een andere partij (voordroog)hooi of ruwvoer kunnen geven. 

Het bijvoeren van brok is meestal niet de oplossing om een paard aan te laten komen. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is veel effectiever. 

Lees meer:
Gerstestro voeren naast ruwvoer?
Magere paarden voeren

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)






Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam