Bezoekersvraag

Kennisbank

Help! Mijn paard is te dik


Door bezoeker van de Werf op 16-06-2019

Mijn paard is echt te dik en moet afvallen. Ik probeer haar zoveel mogelijk beweging te geven. Ik rijd 4 tot 5 keer in de week en soms longeer ik. Ze staat elke dag een aantal uren in het weiland, waar niet zoveel gras staat. Wat kan ik doen om haar af te laten vallen?
Antwoord:

Een overmatige conditie kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen worden paarden te dik doordat zij teveel krachtvoer krijgen in verhouding tot de prestaties die zij moeten leveren. Een andere oorzaak die veel voorkomt is te rijk gras, hooi of kuilgras, waardoor paarden snel dik worden. Als laatste speelt net als bij mensen de bouw en aanleg om dik te worden ook een rol. Dit neemt niet weg dat overgewicht bij een paard slecht is voor de gezondheid. Een dik paard is gevoeliger voor hoefbevangenheid, spier- en gewrichtsklachten en insulineresistentie. Door middel van de conditiescore kun je zien in welke mate jouw paard last heeft van overgewicht.

Aantal caloriën van krachtvoer reduceren
Ruwvoer dient de basis van het rantsoen te zijn. Met een goede kwaliteit ruwvoer kun je de basisbehoefte van een paard dekken. Krachtvoer hoeft alleen aangevuld te worden voor extra vitaminen en mineralen en energie om prestaties te verrichten. Een te dik paard zal minder energie (25 – 40%) in het totale rantsoen moeten krijgen. Dit is mogelijk door een ander soort voer te kiezen met een lagere energiewaarde, bijvoorbeeld geen prestatiebrok, maar onderhoudsbrok en/of minder krachtvoer te geven. Zoek voer met een lage energiewaarde of vergelijk jouw voer met een ander product.

Minder rijk ruwvoer
Er zijn ook veel paarden die geen of weinig krachtvoer krijgen die evengoed te dik zijn. Deze paarden zouden bijgevoerd kunnen worden met een vitaminekorrel of koeken om extra vitaminen en mineralen aan te vullen. Bij deze paarden zal de oorzaak gezocht moeten worden in de kwaliteit van het gras, hooi of kuilgras. Bijvoorbeeld kuilgras van zwaar bemest weiland of fijn voorjaarshooi kan zorgen voor overgewicht. Kies dan voor grover, langstengelig hooi van een latere snede. Dit bevat over het algemeen minder voedingswaarde, waardoor je de hoeveelheid ruwvoer niet hoeft te verminderen. Voldoende ruwvoer is namelijk noodzakelijk voor een gezonde spijsvertering.

Grasopname verminderen
Zet een stukje van het weiland af of geef beperkte toegang tot de weide en zet hem de rest van de dag in de paddock. Ook door middel van stipgrazen of een graasmasker kun je de grasopname verminderen. Als de paarden later in het seizoen de weide in gaan, zou je ook kunnen overwegen om het gras eerst eenmaal te maaien. Voorkom te rijk gras door zware bemesting.

Duurprestatie
Afvallen is altijd een combinatie van minder eten en veel bewegen. Probeer een te dik paard regelmatig écht aan het werk te zetten, liefst in de vorm van duurprestatie. Hiermee wordt bedoeld langere tijd bewegen met een lage intensiteit. 

Lees meer over:
Dikke paarden
Overgang van stal naar weide

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam