Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoeveel ruwvoer heeft mijn paard nodig?


Door bezoeker Voort op 27-10-2018

Ik lees vaak dat voldoende ruwvoer belangrijk is voor een paard. Wat is voldoende ruwvoer? Ik heb een KWPN-er van 1.67 m. Wij voeren in de zomer hooi en in de winter kuilgras. Hoeveel moet ik per dag voeren, zodat mijn paard genoeg krijgt?
Antwoord:

Bij het vaststellen van een behoefte is het altijd belangrijk om het gewicht van je paard te weten. Hiervoor zijn diverse richtlijnen op basis van ras, schofthoogte of het uitvoeren van een berekening waarin schofthoogte en borstomvang worden meegenomen. Bekijk hier hoe je het gewicht van je paard kunt vaststellen.

De hoeveelheid ruwvoer die een pony of paard nodig heeft om in de basisbehoefte te voorzien is afhankelijk van de kwaliteit van het ruwvoer. Hierin komen grote verschillen voor. Vooral kuilgras heeft grote variaties in kwaliteit. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer.

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de energie- en eiwitbehoefte van een paard en de voedingswaarde van hooi en kuilgras. Hierin is tussen de haakjes te zien hoeveel kg een paard per dag nodig heeft om in zijn behoefte van eiwit en energie te voorzien.

Onderhoudsbehoefte paard 600 kg

  Behoefte Voedingswaarde hooi   Voedingswaarde kuilgras
EWPa 4,98 per dag

0,46 – 0,62 per kg
(8  - 10,8 kg per dag)

0,37 – 0,42 per kg
(11,9 – 13,5 kg per dag)

VREp 365 gr. per dag   26 – 67 gr/kg
(5,4 – 14 kg per dag)
35 – 65 gr/kg
( 5,6 - 10,4 kg per dag)

Bron: CVB 2009

In de tabel is zichtbaar dat er meer ruwvoer gevoerd moet worden om in de energiebehoefte te voorzien in vergelijking met de eiwitbehoefte. De eiwitbehoefte wordt met minder ruwvoer al gedekt. Let op: als krachtvoer gegeven wordt dan wordt de energiebehoefte ook door het krachtvoer gedekt en heeft het paard minder energie uit ruwvoer nodig. Een overschot aan eiwit in het rantsoen is niet schadelijk. Een paard kan 3x zijn onderhoudsbehoefte aan eiwit verwerken.

Tevens is in de tabel zichtbaar dat er meer kg kuilgras gevoerd moet worden om aan dezelfde voedingswaarde te komen. Dit komt omdat kuilgras meer water bevat dan hooi. Hooi bevat 84% droge stof en kuilgras 57 – 65% droge stof.

Minimale behoefte
Een richtlijn voor het voeren van ruwvoer is: geef een paard ca. 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag om in de behoefte van vezels en voedingsstoffen te voorzien.

Weeg je ruwvoer, zodat je weet wat je voert. Dit kun je eenvoudig eenmaal doen door middel van een hooinet of het ruwvoer vast te houden en zelf op een weegschaal te gaan staan. Op deze manier krijg je een idee van het gewicht van ruwvoer en hoeveel je dan dient te voeren om voldoende te geven.

Paarden die tot B-L niveau moeten presteren hebben voldoende aan een goede kwaliteit ruwvoer. Soms hebben paarden extra vitaminen en mineralen nodig, dit kan door middel van een vitaminen/mineralenvoer of een koek. Lees meer over de vitaminen en mineralenbehoefte. Bij verschijnselen van tekorten is het raadzaam om onafhankelijk advies in te winnen.

Maximale opname
Een paard kan per dag ca. 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof opnemen. Als een paard van 600 kg uitsluitend hooi gevoerd krijgt dan kan de maximale opname als volgt berekend worden:

(600 kg / 100) * 2 = 12 kg droge stof. Hooi bevat ca. 84% droge stof: (12/84)* 100 = 14 kg hooi per dag. Dit is de hoeveelheid die een paard maximaal kan opnemen.

Lees meer:
Gewicht paard/pony
Voedingswaarde ruwvoer
Energie/eiwitbehoefte
Vitamine/mineralenbehoefte

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam