Bezoekersvraag

Kennisbank

Hoe kan ik mijn paard voller krijgen?


Door bezoeker Berlauwt op 08-02-2011

Mijn KWPN merrie van bijna 4 (1.64 m ) vind ik aan de magere kant, Zij krijgt 's ochtens 1 kilo Havens draversbrok met 1 kilo schep fibra en dit geldt hetzelfde voor 's avonds daarnaast krijgt zij nog 4x per dag kuil.. ik rij haar zo'n 4x per week. Wat kan ik verder nog doen om haar wat voller te krijgen?
Antwoord:

Als je paard te mager blijft kan dit diverse oorzaken hebben. Allereerst moeten gebitsproblemen en wormbesmetting uitgesloten worden, daarna wordt gekeken welke aanpassingen in het rantsoen nodig zijn.

De basis in het rantsoen is het ruwvoer, dus in dit geval het kuilgras. Vier maal per dag is een goede frequentie, maar is de hoeveelheid en kwaliteit ook goed? Om precies te weten hoeveel je voert is het goed om je kuilgras eens te wegen. Een volwassen paard heeft ruim 10 kg kuilgras per dag nodig, als er geen weidegang gegeven wordt. Lees alles over ruwvoer. De kwaliteit is minder gemakkelijk te bepalen. Door middel van kijken ruiken en voelen kun je een inschatting maken, maar een ruwvoeranalyse zou precies uitsluitsel geven. Lees meer over de voedingswaarde van ruwvoer. Verzeker jezelf ervan dat er voldoende ruwvoer wordt gegeven met voldoende voedingsstoffen. 

Mochten bovenstaande tips niet helpen of niet de oorzaak zijn dan kan gekozen worden om een extra product aan het rantsoen toe te voegen. Bijvoorbeeld luzernevezel, geweekte bietenpulp of maïsmeel/vlokken zijn producten die een paard iets voller maken.

Lees meer:
Magere paarden

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam