Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi of kuilgras?


Door bezoeker Besseling op 05-02-2011

Mijn 14 jarige haflinger is gevoelig voor hoefbevangenheid en IR. Hij wordt momenteel weer opgetraind richting M2 niveau en krijgt ongeveer 400-500 gram Marstall Vito per dag. Daarbij heeft hij een supplement van de dierenarts. Mijn vraag gaat over het ruwvoer: hij staat op een stalling waarbij de keus is tussen muf (vies) ruikend, bruin hooi en droge voordroog. Op dit moment krijgt hij beide en is hij nog iets te zwaar. Ik vind het lastig, ik zou graag hooi voeren maar ik dit is geen goede kwaliteit. Kan ik het voordroog voeren of zal ik toch zelf goed hooi moeten aanschaffen?
Antwoord:

De keuze van ruwvoer is niet altijd eenvoudig. Vooral als je zelf geen invloed hebt over de kwaliteit die aangekocht wordt.

Op de pagina voedingswaarde ruwvoer is te lezen dat kuilgras over het algemeen minder suiker bevat dan hooi. Dus dit is beter in verband met Hoefbevangenheid en Insulineresistentie. Het grote nadeel van kuilgras is dat de kwaliteit zeer wisselend kan zijn.

Als de keuze bestaat uit muf, viesruikend, bruin hooi of droog kuilgras, dan zou het beste gekozen kunnen worden voor droog kuilgras, indien de kwaliteit niet teveel wisselt. Muf en viesruikend hooi komt de gezondheid van je paard niet ten goede en kan luchtwegproblemen veroorzaken.

Als je paard al aan de zware kant is, is oplettendheid gewenst als je volledig overstapt op kuilgras. Kuilgras geeft grotere kans op vervetting. Als je paard te zwaar wordt van uitsluitend kuilgras verminder dan de hoeveelheid en geef dan grof/langstengelig hooi (bijvoorbeeld graszaadhooi) als aanvulling op het kuilgras, zodat hij wel voldoende vezels krijgt. Een paard heeft ca. 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig.  

Lees meer:
Hooi en kuilgras vergelijken
Bezoekersvraag: Hooi of kuilgras bij insulineresistentie

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam