Bezoekersvraag

Kennisbank

Hooi of kuil voor dikke pony?


Door bezoeker Galjart op 15-04-2018

Mijn pony is te dik (Halve tinker). Kan ik beter hooi of kuil voeren? In kuil zit minder suiker, maar mensen op stal zeggen dat hooi beter is voor een te dikke pony. We bewegen haar elke dag.
Antwoord:

Het is niet mogelijk om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag.

De kwaliteit van ruwvoer kan erg verschillen, daarom zou je het ruwvoer moeten analyseren om zeker te weten welke het beste is voor jouw pony. Dit kan al vanaf ongeveer € 20,- per analyse. Daarbij krijg je informatie over de hoeveelheid energie en suiker. Lees meer over ruwvoer analyseren.

Naast het feit dat alleen een ruwvoeranalyse een betrouwbaar antwoord kan geven, geldt over het algemeen wel dat het voeren van kuilgras sneller tot overgewicht leidt. Als je grof langstengelig hooi hebt, dan bevat dit weinig energie/calorieën en is dat beter geschikt voor een dikke pony. Door te kijken, ruiken en voelen kun je al veel informatie krijgen over de kwaliteit van het ruwvoer. Lees meer over ruwvoerkwaliteit beoordelen.

Het belangrijkste is dus dat je kiest voor ruwvoer met een laag energiegehalte. Houdt daarbij wel in de gaten dat jouw pony voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, omdat schraal hooi meestal ook minder vitaminen en mineralen bevat.

Naar alle bezoekersvragen | Naar de home pagina

Reacties (0)


Naam
E-mail
Reactie
Update Houdt mij op de hoogte

Anti-spam